Constantinescu: Gorbaciov e mai mult decât un om de stat şi o figură istorică, e un umanist

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, că acesta este mai mult decât un om de stat şi o figură istorică, fiind o personalitate umanistă, cu viziune umanistă, "care a dorit să descopere un nou est şi a ajuns în vest".

41 afișări
Imaginea articolului Constantinescu: Gorbaciov e mai mult decât un om de stat şi o figură istorică, e un umanist

Constantinescu: Gorbaciov e mai mult decât un om de stat şi o figură istorică, e un umanist (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Ca relaţie personală, l-am cunoscut pe Mihail Gorbaciov ca om al societăţii civile şi am stabilit un alt tip de relaţie. Ceea ce aţi putut şi dumneavoastră asculta acum, şi v-aţi dat seama, Mihail Gorbaciov este mai mult decât un om de stat şi decât o mare figură istorică, este un umanist. Viziunea lui acum este o viziune umanistă. Sigur că, punându-l în contextul celorlalţi mari oameni politici care au creat noua Europă şi au pus bazele unei noi lumi, rolul lui Mihail Gorbaciov rămâne esenţial pentru că proiectul lui a fost în primul rând un proiect intelectual", a declarat Emil Constantinescu.

Totodată, Constantinescu a vorbit şi despre proiectele importante ale lui Gorbaciov.

"Şi «Perestroika», dar şi «Glasnost», ca şi Conceptul Casei Europene au reprezentat proiecte politice importante. Eu am fost partizanul unui alt proiect politic radical, care voia capitalişti şi democraţie, nu socialism reformat. Dar astăzi, toţi împreună, cu care am fost în această familie şi Havel (Vaclav, n.r.) şi Jelev (Jeliu, n.r.) şi Walesa, cu care am fost împreună de multe ori, recunoaştem că proiectul acesta s-a putut lansa pentru că a existat Glasnost", a spus Constantinescu.

"O întâlnire mai apropiată pe parcursul a două zile am avut când a împlinit 75 de ani, în Croaţia, şi a fost foarte interesant atunci că cei care l-au serbat cu ocazia zilei de 75 de ani, în Croaţia, au fost cei de dreapta. Deci mesajele au venit de la Margaret Thatcher, de la Bush, de la Walesa, de la Havel şi, sigur, în conferinţă acolo, îndrăznesc să spun, şi de la mine. Şi aş vrea să vă repet ce-am spus presei din Austria, presei occidentale care era prezentă la Primosten, în Croaţia. M-au întrebat cum l-aş caracteriza pe Gorbaciov. Şi am spus: «Eu l-aş asemăna cu Cristofor Columb». Deci a fost un om care a dorit să descopere un nou est şi a ajuns în vest. Şi bine a făcut. Şi astăzi, viziunea lui umanistă ne arată că dacă doctrina predecesorului său, Brejnev, a împiedicat în Europa centrală să apară un socialism cu faţă umană, astăzi este poate momentul, şi văd că are această viziune, a unui capitalism cu faţă umană", a conchis Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici