Consultări Aurescu-Fabius: Ministrul francez urmează să vină în vizită la Bucureşti în acest an

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, la Paris, consultări cu omologul francez, Laurent Fabius, cei doi oficiali discutând şi despre dinamizarea calendarului de întâlniri la nivel politic, ministrul francez acceptând invitaţia de a face o vizită la Bucureşti în acest an, potrivit MAE.

375 afișări
Imaginea articolului Consultări Aurescu-Fabius: Ministrul francez urmează să vină în vizită la Bucureşti în acest an

Consultări Aurescu-Fabius: Ministrul francez urmează să vină în vizită la Bucureşti în acest an

"Întrevederea, desfăşurată într-o atmosfera foarte deschisă şi cordială, a permis reafirmarea satisfacţiei părţilor faţă de relaţia bilaterală, de Parteneriat Strategic, dinamică şi substanţială, bazată pe afinităţi culturale, istorice şi de limbă, precum şi pentru nivelul şi ritmul actual al contactelor politice. Vizita a oferit, totodată, un prilej de trecere în revistă a principalelor aspecte discutate de preşedinţii român şi francez, la 10 februarie 2015, la Paris", se arată în comunicatul MAE referitor la consultările pe care ministrul Bogdan Aurescu le-a avut, luni, la Paris, cu ministrul francez al afacerilor externe şi dezvoltării internaţionale, Laurent Fabius.

Cei doi înalţi oficiali au discutat despre dinamizarea calendarului de întâlniri la nivel politic, ministrul francez acceptând invitaţia omologului român de a face o vizită la Bucureşti în acest an, în contextul celebrării celor 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Franţa, menţionează sursa citată.

De asemenea, a fost convenită, la propunerea părţii române, realizarea unei evaluări comune a stadiului aplicării Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral.

"Părţile au evocat cu satisfacţie ponderea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale, Franţa fiind al treilea partener comercial al României, cu un volum anual al schimburilor comerciale bilaterale de aproape 7 miliarde de euro în 2014, şi cu investiţii de cca.7 miliarde de euro. Au fost totodată trecute în revistă modalităţi concrete de dezvoltare în continuare a acestei evoluţii, inclusiv prin diversificarea domeniilor şi proiectelor economice concrete", se mai arată în comunicat.

"Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor actuale la nivelul UE, discuţiile reliefând convergenţa de viziuni şi poziţii în numeroase dosare de interes comun", menţionează MAE.

Referitor la Vecinătatea Estică şi situaţia din Ucraina, miniştrii au subliniat importanţa respectării în totalitate a Acordurilor de la Minsk şi, ca primă urgenţă, a respectării depline a încetării focului, ca premisă pentru retragerea armamentului greu. În context, Bogdan Aurescu a salutat rolul asumat de preşedintele francez şi de cancelarul german în procesul negocierilor.

"Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat speranţa autorităţilor române în continuarea, de către autorităţile de la Chişinău, a angajamentului pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, pe baza Programului său de activitate care include, ca obiectiv prioritar, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană. La propunerea omologului român, ministrul francez a fost de acord cu transmiterea în comun a unei invitaţii către miniştrii de externe ai statelor membre UE pentru organizarea, în martie, a unei noi reuniuni a Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, formatul, iniţiat de România şi Franţa, fiind foarte util pentru a stimula sprijinul statelor membre pentru eforturile de reformă proeuropeană ale Chişinăului, dar şi pentru a reconfirma angajamentul Republicii Moldova în acest domeniu, mai ales în implementarea Acordului de Asociere şi de Liber Schimb", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul ferm al României pentru întărirea cooperării la nivel european şi internaţional în vederea combaterii terorismului. "În cadrul discuţiilor privind consolidarea spaţiului Schengen, în contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen", menţionează sursa citată.

Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea unor subiecte de actualitate aflate pe agenda internaţională, cu accent pe acţiunile împotriva ISIL şi pe evoluţiile din Nordul Africii, Siria, Africa sub-sahariană.

În cadrul vizitei la Paris, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu Louis Schweitzer, comisar general pentru investiţii, ocazie cu care cei doi oficiali au discutat despre posibile proiecte viitoare de cooperare bilaterală în vederea stimulării creşterii capacităţii administrative a instituţiilor române în general şi în domeniul atragerii de fonduri europene în special, se menţionează în comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici