Consultări dificile la Cotroceni. Eşec pe partea dreaptă, PSD propune guvern minoritar sau de uniune naţională. Ce variante are Iohannis

  • Încep consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pentru a desemna un premier.
  • Cum niciun partid nu a obţinut majoritatea la alegerile parlamentare, Iohannis a solicitat partidelor de dreapta să se coalizeze.
  • Negocierile PNL- USR-PLUS -UDMR au eşuat duminică. În consecinţă, fiecare partid va merge la Iohannis cu o propunere de premier.
  • Guvernul este condus acum interimar de Nicolae Ciucă (MApN), după demisia lui Orban pentru a facilita negocierile.
  • De celalată parte, PSD va propune un guvern minoritar sau guvern de uniune naţională cu premier social-democrat.
  • AUR a anunţat că nu va participa în nicio formulă de guvernare.
5028 afișări
Imaginea articolului Consultări dificile la Cotroceni. Eşec pe partea dreaptă, PSD propune guvern minoritar sau de uniune naţională. Ce variante are Iohannis

Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui premier. Eşec pe partea dreaptă a politicii, PSD propune guvern minoritar sau de uniune naţională. Ce variante are Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:
Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS;
Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

PNL îl propune premier pe Florin Cîţu, USR-PLUS pe Dacian Cioloş, PSD pe Alexandru Rafila, iar AUR pe Călin Georgescu.

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

Deputatul USR Tudor Pop susţine că PNL vrea poziţiile cheie în guvern şi legislativ. „A luat 25% la alegeri şi are pretenţii de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate poziţiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

„Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuraţie pe lângă Ludovic Orban. Şi vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Surse politice spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier, pentru că cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.

Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.

Cele trei partide au plecat de la Vila Lac 1 cu un acord să nu accepte traseismul politic, pentru a nu-şi completa majoritatea.

Partidul Social-Democrat a ironizat imediat rezultatele negocierilor avute de PNL, USRPLUS şi UMDR şi spune că „fumul alb anunţat era de fapt de la trabucurile pufăite”.

Reacţia a venit după ce Dragoş Pîslaru (USRPLUS) anunţa sâmbătă: Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliţiei.

„Se demonstrează că fumul alb anunţat ieri cu mare pompă de reprezentanţii CDR 2.0 era, de fapt, de la trabucurile pufăite la negocieri. Oricât de priceput ar fi bucătarul de la Vila Lac 1, foamea de funcţii şi setea de putere nu s-au stins nici după 2 zile de discuţii!”, au scris duminică reprezentanţii PSD pe pagina de Facebook a partidului.

PSD va propune pentru a fi desemnat premier pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă premierul desemnat nu obţine voturile majorităţii deputaţilor şi senatorilor, procedura se reia, iar şeful statului va desemna un nou premier.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici