Ultimele delegaţii, la consultările de la Cotroceni. AUR a ieşit de la întâlnirea cu Iohannis. Guvern de uniune naţională, propunerea PSD/ Alternative separate ale PNL şi USR-PLUS LIVE UPDATE. Anunţul preşedintelui

  • Formarea unei majorităţi parlamentare şi a viitorului guvern sunt subiectele consultărilor dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partide
  • S-au terminat întâlnirile cu PSD, PNL, USR-PLUS şi AUR. Marcel Ciolacu l-a propus pe medicul Alexandru Rafila premier într-un guvern de uniune naţională.
  • Întrebat cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forţele politice ar fi reprezentate.
  • Ciolacu: „Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament”/ PNL susţine în continuare formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri, USR PLUS, UDMR şi minorităţi naţionale.
  • Dacian Cioloş este susţinut de USR PLUS pentru a fi desemnat prim-ministru, în timp ce PNL îl susţine pe Florin Cîţu
  • Delegaţia AUR a ieşit de la primele sale consultări cu preşedintele Iohannis cu varianta sa de premier, Călin Georgescu
  • Iohannis a precizat că va fi nevoie de cel puţin încă o rundă de negocieri
18614 afişări
Imaginea articolului Ultimele delegaţii, la consultările de la Cotroceni. AUR a ieşit de la întâlnirea cu Iohannis. Guvern de uniune naţională, propunerea PSD/ Alternative separate ale PNL şi USR-PLUS LIVE UPDATE. Anunţul preşedintelui

UPDATE 18: 00 Iohannis a făcut o serie de declaraţii 

„Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formaţiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.

Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.
 
Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie - săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament”, a declarat şeful statului, luni seara.

UPDATE 16:40 Delegaţia AUR a întârziat zece minute 

UPDATE 16:10 A inceput întâlnirea cu reprezentanţii minorităţior naţionale din Parlament 

UPDATE 15.00 A început întâlnirea cu UDMR. Delegaţia etnicilor maghiari a fost primită de Iohannis

UPDATE 14.30 Delegaţia AUR a ieşit de la primele sale consultări cu preşedintele Iohannis

        

George Simion a susţinut o declaraţie în faţa Palatului Cotroceni: Călin Georgescu este propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru

Călin Georgescu este propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru, pentru că îl recomandă experienţa internaţională şi faptul că este „cinstit, patriot şi bun profesionist”, spune copreşedintele AUR George Simion.

„Propunerea AUR pentru funcţia de prim-ministru, văzând că partidele de pe locurile 1, 2 şi 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem ţării un prim-ministru - dl. Călin Georgescu. (...) Îl recomandă experienţa internaţională şi cele trei elemente pe care noi le cerem de la conducătorii României - să fie patrioţi, cinstiţi şi buni profesionişti. Am mai venit cu o propunere - vrem sub orice formă redeschiderea şcolilor”, spune George Simion.

El spune că a dialogat cu liderii PSD şi PNL.

„Probabil că pe Kelemen Hunor dintre toţi. Glumim!”, spune George Simion, întrebat pe cine ar prefera ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, dintre Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor.

George Simion spune că nu s-a testat înainte de consultări: „Nu ni s-a solicitat. A fost un zvon”.

Întâlnirea cu reprezentanţii AUR s-a încheiat după jumătate de oră. Delegaţia AUR a fost formată din George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă

 

 

UPDATE Dacian Cioloş, USR-Plus: Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat. Avem opţiune şi pentru premier şi pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor

Dacian Cioloş, copreşedintele USR-Plus, a declarat după consultările de la Cotroceni că nu acceptă nicio formulă de coaliţie care implică PSD-ul.

„Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat formal, pe faţă sau pe sub masă, nici în Guvern şi cu atât mai puţin în Parlament şi este un lucru foarte important pentru noi”, a spus Dacian Cioloş.

El a explicat în legătură cu potenţiala relaţie de coaliţie cu PNL că USR-Plus vrea să dea fie şeful Camerei Deputaţilor, fie premierul. Propunerea USR-Plus pentru premier este Dacian Cioloş, iar cea pentru şefia Camerei Deputaţilor ar fi Dan Barna.

„Soluţia nu este echilibrată când totul se duce doar într-o parte şi ceilalţi iau restul. De aceea, noi am spus că avem opţiune şi pentru premier, dar şi pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru că acestea sunt cele două poziţii. Majorităţile se construiesc şi se deconstruiesc în Camera Deputaţilor şi Guvernul pune în aplicare programul de guvernare. Avem opţiuni pentru oricare dintre aceste poziţii care nu au legătură cu a aranja posturi pentru o persoană sau alta”.

Co-preşedintele USR-Plus Dan Barna a subliniat că este optimist după consultările cu preşedintele Iohannis.

„Suntem optimişti că vom ajunge la o soluţie după consultările de astăzi. Este important ca aceasta coaliţie să fie una, nu pentru şase luni sau pentru un an, ci pentru patru ani, pentru a face reformele importante pentru cetăţenii României”, a declarat Dan Barna. 

 

UPDATE 13.00 Iohannis a întâmpinat delegaţia USR:„Tema e clară - o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”

„Bine aţi venit la consultări. Tema e clară - o posibilă majoritate, un posibil guvern, o posibilă negociere”, le-a spus Klaus Iohannis liderilor USR PLUS.

Dacian Cioloş este susţinut de USR PLUS pentru a fi desemnat prim-ministru, în detrimentul lui Florin Cîţu, de la PNL. 

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

 

UPDATE 13.00 Ludovic Orban, la ieşirea de la consultări: I-am prezentat preşedintelui poziţia PNL, cu un guvern de centru dreapta/  Pot să vă confirm că se poate ajunge la o competiţie pentru Camera Deputaţilor

„I-am prezentat preşedintelui poziţia de principiu a PNL. PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru dreapta. I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN şi anume - formarea unui guvern de centru dreapta, cu posibili parteneri, USR PLUS, UDMR şi minorităţi naţionale, un program de guvernare. De asemenea, i-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră e Florin Cîţu şi cealaltă componentă a mandatului - preşedinţia Camerei Deputaţilor”, spune preşedintele PNL, Ludovic Orban.

El precizează că l-a informat pe Klaus Iohannis despre evoluţia discuţiilor de până în prezent şi despre dorinţa de a continua negocierile.

Întrebat despre propunerea social-democraţilor referitoare la un guvern de uniune naţională, condus de Alexandru Rafila, Orban afirmă: „Nu suntem de acord cu niciun fel de participare a PSD la guvernare”.

„PNL este, în această posibilă majoritate, un partener puternic. (...) Sunt dispus să duc negocierile în limita mandatului primit de la BPN. Formarea coaliţiilor se naşte într-un timp rezonabil. Vom continua discuţii, vom căuta ceea ce ne uneşte şi ceea ce considerăm noi că e bine pentru România”, adaugă Orban.

El spune că nu au existat discuţii, nici măcar informale, pentru crearea alte majorităţi.

„Pot să vă confirm confirm că se poate ajunge la o competiţie pentru Camera Deputaţilor”, declară preşedintele PNL, Ludovic Orban, întrebat despre impasul negocierilor din cauza funcţiei de la Cameră. 

 

UPDATE 12.10 Marcel Ciolacu a susţinut declaraţii despre discuţiile de la Cotroceni, după ce a revenit la sediul PSD.

PSD i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de premier - Alexandru Rafila -, subliniind că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern de uniune naţională. „Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.

„Am menţionat faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac nu au ce căuta în democraţia reală. Vom aştepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce priveşte criza sanitară, cât şi criza economică şi nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă”, a declarat liderul social-democraţilor după consultări.

PSD consideră că un guvern de uniune naţională este cea mai bună soluţie în acest moment pentru România: „Normal în această construcţie politică partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze prim-ministrul în persoana domnului Alexandru Rafila”.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe cei din PSD cu cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forţele politice ar fi reprezentate.

 

UPDATE ORA 12.00 Consultările lui Iohannis cu liberalii au început. Liberalii îl susţin pe Florin Cîţu pentru a fi numit desemnat premier.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a făcut declaraţii la începutul consultărilor.

Florin Cîţu este susţinut de PNL pentru a fi desemnat prim-ministru. Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor.

 

ORA 11. Consultările au început. Întâlnirea preşedintelui cu delegaţia PSD:

„Tema discuţiei de azi e evidentă. Doresc să ştiu opinia dvs despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi despre formarea unui guvern şi alte probleme dacă doriţi să mi le prezentaţi”, a declarat Klaus Iohannis la începutul consultărilor cu delegaţia PSD.

Klaus Iohannis trebuie să înţeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri şi trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana lui Alexandru Rafila ca prim-ministru desemnat, a spus Marcel Ciolacu înaintea consultărilor de la Cotroceni.

„Mergem la Cotroceni cu un mandat clar dat de români. Electoratul a sancţionat fosta guvernare condusă de dl. Orban şi de dl. preşedinte Iohannis. Dl. preşedinte Iohannis trebuie să înţeleagă astăzi că a pierdut aceste alegeri şi trebuie să accepte nominalizarea PSD în persoana dlui prof dr Alexandru Rafila să fie prim-ministru desemnat”, spune Marcel Ciolacu.

El a precizat că-i va înmână preşedintelui Klaus Iohannis programul de guvernare al PSD.

„Sunt ferm convins că va găsi calea şi de a-l desemna pe dl. Rafila prim-ministru”, conchide liderul social-democraţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările vor avea loc după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD)
Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL)
Ora 13:00 – Alianţa USR-PLUS
Ora 14:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
Ora 16:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

PSD i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de premier - Alexandru Rafila -, subliniind că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern de uniune naţională. „Nu ne permitem o majoritate fragilă în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.


„Am menţionat faptul că acele negocieri ridicole de la Vila Lac nu au ce căuta în democraţia reală. Vom aştepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată atât în ceea ce priveşte criza sanitară, cât şi criza economică şi nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă”, a declarat liderul social-democraţilor după consultări.

PSD consideră că un guvern de uniune naţională este cea mai bună soluţie în acest moment pentru România: „Normal în această construcţie politică partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze prim-ministrul în persoana domnului Alexandru Rafila”.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a întrebat pe cei din PSD cu cine ar putea forma majoritatea parlamentară pentru un guvern condus de Alexandru Rafila, Ciolacu a răspuns că toate forţele politice ar fi reprezentate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici