Florin Cîţu, varianta PNL pentru a forma guvernul după alegerile parlamentare

  • Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a fost desemnat pentru a fi propunerea de premier a liberalilor.
  • Preşedintele PNL Ludovic Orban l-a anunţat oficial pe Florin Cîţu, la finalul şedinţei liberalilor.
  • Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a povestit, miercuri seara, cum s-a ajuns la propunerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier: un joc cu bilete între el şi preşedintele Klaus Iohannis.
2428 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu, varianta PNL pentru a forma guvernul după alegerile parlamentare

Surse: Florin Cîţu, varianta PNL pentru a forma guvernul după alegerile parlamentare

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a spus că a fost convocat Biroul Politic Naţional al Partidului pentru a decide propunerea pentru funcţia de prim-ministru.

„Cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu”, a spus Orban.

Cîţu a mulţumit, miercuri seara, colegilor din PNL şi lui Ludovic Orban.

„În primul rând vreau să le mulţumesc colegilor din PNL pentru încredere. Este pentru mine o onoare această nominalizare şi, bineînţeles, în perioada următoare, obiectivul principal este să formăm această majoritate parlamentară, pentru a da cât mai repede un guvern votat şi să pornim pentru că este nevoie de un guvern cât mai repede”, a spus premierul propus, Florin Cîţu.

De asemenea, liberalii au stabilit, în şedinţa BPN, partenerii posibil cu care negociază formarea unor majorităţi parlamentare. În acest sens, Orban a spus că este vorba de USR PLUS, de UDMR şi vor fi discuţii şi cu grupul minorităţilor.

Formarea echipei de negociere va fi condusă de preşedintele partidului, Ludovic Orban, şi de primul ministru propus, Florin Cîţu.

Bileţele între Orban şi Iohannis pe numele premierului propus

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a povestit, miercuri seara, cum s-a ajuns la propunerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier: un joc cu bilete între el şi preşedintele Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a povestit că atât el, cât şi preşedintele Klaus Iohannis, au scris, pe bileţele separate, propunerea pentru funcţia de premier.

„A fost propunerea preşedintelui - interesantă - ca fiecare să scriem separat, fără să vedem unul ce scrie celălalt, propunerea de premier. Şi am scris acelaşi nume”, a spus Orban.

Acesta a declarat, apoi, că nu este întâmplătoare această nominalizare.

„Va urma o perioadă dificilă, în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, în faţa instituţiilor financiare internaţionale. Să nu uităm că domnul Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, de asemenea, a purtat negocieri extrem de importante cu instituţii internaţionale. De asemenea, domnul ministru Cîţu a reuşit, alături de Banca Naţională, de Guvern, să menţină ratingul de ţară într-o perioadă extrem de dificilă pentru România”, a declarat preşedintele PNL.

De asemenea, Orban a mai spus că Florin Cîţu cunoaşte foarte bine problemele cu care s-a confruntat Guvernul Orban, şi, în mare parte, are şi pregătite soluţii.

ŞTIREA iniţială

„Propunerea noastră va fi Cîţu (Florin Cîţu, ministrul de Finanţe-n.r.)”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a fost votat de membrii BPN al PNL pentru a fi propunerea formaţiunii de premier, potrivit unor surse din conducerea PNL.

„Florin (Florin Cîţu - -n.r.) a fost votat pentru a fi propunerea noastră de prim-ministru. El a fost aplaudat de toţi. A fost o singură abţinere, a lui Dan Motreanu”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL.

Anterior, numele lui Nicolae Ciucă era vehiculat pentru a fi desemnat să fie următorul premier.

Florin Cîţu a absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University. A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (2001-2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (2003-2005). În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (2006-2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic.

A fost ales senator de Bucureşti în 2016.

Florin Cîţu a mai fost desemnat pentru a forma Executivul în 26 februarie 2020, însă şi-a depus mandatul înainte de a fi învestit Guvernul. Florin Cîţu a susţinut că a luat decizia de a-şi depune mandatul pentru a-l lăsa pe Orban „preşedintele partidului trebuie să fie şi prim-ministru”.

În funcţie i-a urmat, din nou, Ludovic Orban, demis de Parlament prin moţiune de cenzură. Orban a fost votat apoi de Parlament, inclusiv de PSD, în contextul în care România intra în pandemia de Covid-19. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cîţu,
premier,
pnl

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici