CONSULTĂRI la Cotroceni - Gorghiu: N-am făcut nicio propunere de premier, vrem alegeri anticipate, apoi îl susţinem pe Predoiu

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că liberalii i-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate şi nu au avansat niciun nume de premier, însă sunt deschişi şi altor variante dacă propunerea lor nu este susţinută.

860 afișări
Imaginea articolului CONSULTĂRI la Cotroceni - Gorghiu: N-am făcut nicio propunere de premier, vrem alegeri anticipate, apoi îl susţinem pe Predoiu

CONSULTĂRI la Cotroceni - Iohannis a primit delegaţia PNL: Este o etapă dificilă, o tragedie a declanşat schimbări politice (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"N-am făcut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am arătat preşedintelui care sunt temeiurile pe care le bazăm atunci când solicităm anticipate. (...) Suntem într-un moment foarte dificil pentru societatea românească, pentru clasa politică şi cred că, înţelegând ceea ce se întâmplă, nu putem să optăm decât pentru ideea de dizolvare a Parlamentului şi organizare a alegerilor anticipate", a spus Gorghiu.

Mai mult, Gorghiu a arătat că ar fi un "avantaj" dacă s-ar reuşi organizarea alegerilor anticipate odată cu alegerile locale.

Întrebat cum a comentat Klaus Iohannis această propunere, a alegerilor anticipate, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat: "A spus că înţelege poziţia PNL, că este una consecventă cu cea din ianuarie. Şi discutam de lucrul acesta încă din campania electorală".

Pe de altă parte, Alina Gorghiu a precizat că se bucură că a văzut în declaraţiile social-democraţilor "o poziţie echilibrată, nuanţată, care nu excludea alegerile anticipate".

Întrebat dacă PNL a renunţat la varianta ca prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu să devină premier, având în vedere că liberalii nu au avansat un nume, copreşedintele Vasile Blaga a precizat că Predoiu va fi propus după ce PNL va câştiga alegerile.

În situţia în care, în urma consultărilor, varianta alegerilor anticipate nu va avea susţinere, liberalii s-au declarat deschişi pentru alte consultări, însă au precizat că, totuşi, consideră dizolvarea Parlamentului cea mai "justă" variantă. "Dacă vom discuta după viitoarea întâlnire. (...) Nu am discutat acest lucru cu domnul preşedinte", a precizat Blaga.

"Nu sunt excluse niciun fel de discuţii. Nu deţinem adevărul absolut. (...) E prematur să discutăm orice altfel de scenariu", a spus şi Alina Gorghiu, adăugând că, dacă nu va exista consens pe una din soluţii prezentate de partide, "evident că va fi a doua rundă de consultări", în care se va încerca ajungerea la un consens.

"Cu toţii credem că este acel moment în societatea românească în care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la vârf, este momentul în care ar trebui să găsim o soluţie de consens. (...) Altfel nemulţumirea va persista", a conchis Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, delegaţia PNL în cadrul consultărilor pentru formarea unui nou Guvern, afirmând că România trece printr-o etapă dificilă, cu schimbări politice declanşate de o "tragedie", şi speră că se vor găsi soluţiile cele mai potrivite.

"Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o primă rundă de consultări şi abia aştept să aud propunerile dumneavoastră", le-a spus preşedintele membrilor delegaţiei PNL.

Delegaţia este formată din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus. Din delegaţie nu face parte premierul desemnat de PNL încă de anul trecut, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici