CONSULTĂRI la Cotroceni: UDMR propune un Guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri parlamentare înainte de termen

Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că Uniunea propune instalarea rapidă a unui Guvern tehnocrat, care să treacă bugetul pentru 2016 şi să modifice legea, în vederea unor alegeri generale înainte de termen, comasate cu localele.

1765 afișări
Imaginea articolului CONSULTĂRI la Cotroceni: UDMR propune un Guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri parlamentare înainte de termen

CONSULTĂRI la Cotroceni: UDMR propune un Guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri parlamentare înainte de termen (Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)

"Noi credem că cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie, dar, dacă se poate şi mai repede, trebuie să avem un nou guvern şi acest guvern conduce ţara până la alegeri şi noi propunem declanşarea alegerilor anticipate dacă se poate găsi o soluţie constituţională şi legală pentru a declanşa alegeri anticipate, deci alegeri înainte de termen. Un guvern tehnocrat, condus de un om care are libertatea de a-şi alege miniştrii. Nu trebuie să fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii din Guvern. (...) Cu mandat foarte clar", a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat că acest mandat ar presupune adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2016 şi operarea unor modificări legislative pentru devansarea alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc în toamna anului viitor, în aşa fel încât să fie organizate odată cu alegerile locale din primăvară.

"Nu este uşor, fiindcă cadrul legislativ în acest moment nu permite alegeri anticipate sau alegeri înainte de 24 iulie, când intră în vigoare legea votată anul trecut, legea alegerilor parlamentare. Această lege nu prevede o perioadă mai scurtă de 90 de zile pentru pregătirea alegerilor şi este motivul pentru care noi spunem că se poate modifica legea alegerilor parlamentare, în sensul de a introduce o prevedere. În 60 de zile, 40 de zile, pot fi organizate alegerile", a explicat preşedintele UDMR.

Acesta a subliniat necesitatea organizării alegerilor locale concomitent cu cele parlamentare. "Credem că este nevoie o agendă foarte clară pentru cel puţin şase luni de zile şi câteva obiective extrem de clare, fiindcă avem obligaţia de a asculta ce spune societatea şi avem obligaţia de a găsi soluţii politice", a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că nu consideră că, în acest moment, un Guvern de uniune naţională, din care să facă parte toate partidele parlamentare, "ar fi un răspuns corect şi cinstit la toate problemele care s-au acumulat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici