Corina Creţu: Cristian Preda a avut o abordare bună faţă de atitudinea Guvernului la proteste

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a afirmat, marţi, la Strasbourg, că salută declaraţia făcută de eurodeputatul PDL Cristian Preda, "care vorbea despre Executiv ca fiind un jandarm cu muşchi", ea condamnând totodată tăcerea celorlalţi eurodeputaţi democrat-liberali faţă de protestele din România.

289 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: Cristian Preda a avut o abordare bună faţă de atitudinea Guvernului la proteste

Corina Creţu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

Creţu a susţinut că eurodeputaţii români au fost întrebaţi de luni de ceilalţi membri ai Parlamentului European despre protestele recente din România, potrivit acesteia unii arărându-şi interesul, dar şi "îngrijorarea faţă de derapajele democratice".

Ea a menţionat că reprezentanţii grupurilor S&D şi ALDE vor solicita, miercuri, ca şi situaţia din România să fie discutată de Parlamentul European, care are programată o dezbatere despre Ungaria, în eventualitatea adoptării unei Rezoluţii.

"Mulţi colegi au înţeles că este vorba mai mult de o reacţie la derapaje democratice şi nu neapărat de proteste faţă de măsurile de austeritate. Situaţia din România este din acest punct de vedere mai apropiată de cea din Ungaria decât de cea din Grecia. Este o diversiune a actualei puteri de a pune protestele pe seama măsurilor de austeritate", a afirmat Creţu.

Eurodeputatul social-democrat a criticat lipsa de reacţie a europarlamentarilor democrat-liberali faţă de protestele din România.

"Salut declaraţia făcută de Cristian Preda, care vorbea despre Executiv ca fiind un jandarm cu muşchi. Este o abordare foarte corectă, însă din păcate ceilalţi colegi ai domnului Preda par că trăiesc în continuare într-o altă realitate, ca şi guvernanţii de la Bucureşti, care trăiesc într-o realitate paralelă. Este inadmisibil să nu te preocupi de lucrurile de la tine din ţară, ci de fostul regim din Ucraina", a declarat Creţu, făcând trimitere la faptul că unii eurodeputaţi PPE, printre care şi Elena Băsescu, au purtat tricouri de susţinere a Iuliei Timoşenko.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine necesitatea intervenţiei Guvernului în dialogul social, avertizând că, "la limită, paralizia executivă poate lăsa impresia că regimul e alcătuit doar din jandarmi cu muşchi, nu şi din miniştri cu creier", iar "timp nu e foarte mult".

Cristian Preda apreciază că reacţia de luni a premierului şi a purtătorului de cuvânt al PDL pe tema protestelor din ultimele zile este insuficientă.

"Cred că partidul trebuia să mandateze în mod clar guvernul să intervină fără întârziere ca mediator social şi să solicite preşedintelui să asume rolul constituţional de mediator politic. În absenţa unor solicitări explicite de această natură, opinia publică poate ajunge să creadă că există doar vocea partidelor de opoziţie care vor demiterea preşedintelui, murmurul străzii şi o vagă dorinţă de discuţie", consideră Preda.

El scrie pe blogul său că, pentru a porni dialogul, Guvernul ar trebui să fie gata să declare străzii "V-am auzit!" şi "să anunţe imediat un calendar al consultărilor pe care şi le propune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici