Corina Creţu: Merkel nu ar fi avut nicio şansă în politica din România, unde oamenii o preferă pe Udrea

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a declarat, vineri, că o femeie sobră, cu aspect mai puţin atractiv, cum este Angela Merkel, nu ar fi avut nicio şansă în politica din România pentru că nu ar fi fost urmărită de electorat, care preferă să o privească la televizor pe Elena Udrea.

206 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: Merkel nu ar fi avut nicio şansă în politica din România, unde oamenii o preferă pe Udrea

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Angela Merkel nu ar fi avut nicio şansă în politica din România, pentru că oamenii ar fi schimbat sigur postul din telecomandă atunci când ar fi văzut-o la televizor", a afirmat Creţu, într-o dezbatere despre egalitatea de gen organizată de Institutul European din România.

Ea a făcut această afirmaţie comentând rezultatele Eurobarometrului despre femei în contextul crizei, din care a rezultat că în România criteriul aspectului fizic general şi înfăţişării femeii contează într-o măsură mult mai mare decât în alte ţări europene în privinţa selectării de către angajatori pentru ocuparea unui loc de muncă.

Seriozitatea şi soluţiile propuse de Merkel ar avea un impact mult mai redus în ţara noastră deoarece românii s-au obişnuit să ceară politicienilor să arate bine şi să fie populari, consideră Creţu, vicepreşedinte pentru egalitate de gen al Grupului Socialist din Parlamentul European.

"Eu cred că mulţi dintre cetăţeni caută mai mult spectacol şi de aceea au succes unii politicieni care nu aduc decât spectacol în viaţa politică. Exemplul doamnei Angela Merkel, ea aşa, ca personalitate, nu este foarte atractivă, dar ea aduce o seriozitate în viaţa politică a Germaniei, aduce soluţii, deşi este de altă culoare politică de cum sunt eu. Dar cred că într-o campanie electorală oamenii din România nu ar fi stat cu sufletul la gură, aşa cum o urmăresc pe Elena Udrea, de exemplu", a opinat eurodeputatul social-democrat.

Ea a adăugat că acest lucru ţine de cultura civică a alegătorilor, dar şi a politicienilor, pentru că în cele din urmă în conştiinţa oamenilor rămân totuşi acei politicieni care lasă în urmă idei, soluţii şi rezultate.

"Faptul că acum avem tocuri sau nu avem tocuri sau arătăm mai bine ne aduce o popularitate pe moment, dar nu pe termen lung şi acest lucru este o chestiune pe care trebuie să o învăţăm ca politicieni", a argumentat Creţu.

Europarlamentarul PSD a mai spus că această mentalitate se aplică în România nu numai cu privire la femeile politician pentru că "şi bărbaţii din politică se dau în spectacol ca să atragă atenţia".

"Nu e vorba numai de femei, cred că este vorba de o anumită mentalitate a noastră, noi ne-am obişnuit, ca oameni politici, să încercăm să ne facem atractivi şi populari cu orice preţ", a mai arătat ea.

Potrivit Eurobarometrului menţionat, 47% dintre români au indicat că femeile sunt evaluate de angajatori la ocuparea unui loc de muncă în funcţie de aspect fizic şi înfăţişare, faţă de 33% media europeană. De asemenea, 33% dintre români au indicat că un alt criteriu luat în calcul la angajarea unei femei este vârsta, faţă de numai 23% media europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici