Corlăţean: Am propus simplificarea procedurilor şi mărirea numărului de cabine de vot

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din diaspora, precum şi mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde o permite spaţiul.

553 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Am propus simplificarea procedurilor şi mărirea numărului de cabine de vot

Titus Corlatean (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Şeful diplomaţiei a precizat că propunerile au fost făcute pe baza a ceea ce s-a constatat la MAE şi a semnalărilor transmise Biroul Electoral Străinătate (BES) în primul tur de scrutin.

Astfel, MAE a propus BEC "reglarea din punct de vedere procedural a completării acelei declaraţii pe proprie răspundere", prin punerea la dispoziţie a formularului înainte de ziua votului.

Această declaraţie va fi pusă "pe un site oficial al instituţiei, poate fi BEC, dacă asta va fi decizia, poate fi al MAE, dar să poată să descarce din timp această declaraţie, care este tipizată şi care să poată fi completată în linişte înainte de ziua votului şi ea să fie doar semnată, datată în faţa biroului electoral al secţiei de votare pentru că în practică s-a constatat în duminica votului, după-amiază, când BES a luat acea decizie pentru a distribui în afara secţiilor de votare acel formular tipizat, lumea a putut s-o completeze mult mai rapid cât timp a aşteptat şi în interior procedura a decurs mult mai rapid şi o parte importantă din cetăţeni care au aşteptat la unele secţii de vot au putut să voteze mult mai rapid", a explicat Corlăţean.

"Am susţinut că trebuie să rămână valabilă şi decizia anterioară a BES, respectiv să poată fi distribuit (formularul - n.r.) celor care poate n-au abilităţile necesare legat de accesul online şi în ziua votului în perimetrul exterior al secţiei de votare în timp ce cetăţenii aşteaptă să le vină rândul să voteze", a spus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal, întrucât "aici se pierde foarte mult timp".

"Problema pe care am ridicat-o şi eu este dacă, respectând legea, nu s-ar putea simplifica, eventual păstrarea CNP, a oraşului doar, şi nu a tututor datelor: stradă, nr.", a mai spus el.

O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu, precum şi a suplimentării numărului de diplomaţi în anumite secţii.

Corlăţean a precizat că această propunere vine ca urmare a faptului că au fost "nu puţine situaţii în care unii membri ai birourilor electorale în străinătate desemnaţi de partide politice fie nu s-au prezentat deloc în dimineaţa votului, fie chiar s-au retras pe parcursul zilei votului".

"Noi avem nevoie şi aşteptăm decizia BEC să ni se spună dacă se poate completa şi am spus foarte clar, MAE e pregătit, chiar dacă nu avem un aparat atât de numeros în Ministerul de Externe, să pună la dispoziţie diplomaţi care nu fac politică, sunt imparţiali, pentru completarea acestor birouri şi acest lucru permite în orice caz şi multiplicarea cabinelor de vot", a susţinut Corlăţean.

Ministrul a subliniat că va cere marţi "o raportare de la ambasade, de la consulate, de la secţiile de votare din străinătate, să ni se spună unde este posbil şi cât mai repede numărul mai mare de cabine de vot" acolo unde locaţia o permite, întrucât "mai sunt situaţii în care camerele sunt mai mici".

Titus Corlăţean a reamintit faptul că premierul Victor Ponta a anunţat că, dacă este nevoie, vor fi alocate resurse financiare suplimentare de la Fondul de rezervă pentru turul al doilea al prezidenţialelor.

Întrebat când vor fi disponibile aceste formulare online, Corlăţean a spus: "în funcţie de deciziile BEC vom şti exact cum vom pune în aplicare acele decizii".

În ceea ce priveşte solicitările de prelungire a perioadei de votare, ministrul a precizat că BEC a decis că nu se poate acest lucru. Sunt "decizii corecte potrivit legii în vigoare şi aici, în opinia noastră, juridic vorbind nu sunt alte chestiuni de discutat", a punctat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici