Corlăţean: Guvernul ucrainean trebuie să respecte dreptul de a manifesta al protestatarilor

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că liderii politici ucraineni trebuie să respecte dreptul de a manifesta şi de a se exprima al protestatarilor, iar cei vinovaţi de folosirea forţei să fie pedepsiţi.

64 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Guvernul ucrainean trebuie să respecte dreptul de a manifesta al protestatarilor

Titus Corlatean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Există o nevoie stringentă ca liderii politici ucraineni să respecte dreptul de exprimare al oamenilor din stradă, să ia în considerare că, în prezent, există o majoritate, la nivelul populaţiei, în favorea drumului european, să respecte dreptul de a manifesta şi de a se exprima", a precizat Titus Corlăţean, întrebat ce sfaturi ar da protestatarilor, dar şi autorităţilor de la Kiev.

Ministrul de Externe a mai spus că UE a adresat Guvernului ucrainean "o solicitare clară" de a nu folosi forţa, iar "ceea ce s-a întâmplat anterior este de neacceptat din punctul de vedere al standardelor democratice". În plus, Corlăţean a reamintit că diplomaţia europeană a cerut o anchetă asupra recentelor evenimente pentru ca "cei vinovaţi de folosirea abuzivă a forţei să primească un răspuns potrivit legii".

Conform ministrului de Externe, atât România, cât şi partenerii europeni ai Kievului "cred cu tărie că viitorul Ucrainei este legat puternic de Uniunea Europeană, din foarte multe motive".

La rândul său, ministrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze, a subliniat că este nevoie de "mai mult dialog". "Există întotdeauna speranţa că totul se va termina fără violenţă şi că problemele pot fi rezolvate într-o manieră paşnică", a spus ea.

"Am un mesaj pentru protestatarii ucraineni. Dacă ei cred că Europa este alegerea poporului ucrainean, atunci trebuie să apere şi să protejeze această alegere, dar trebuie să atingă obiectivul integrării europene de o manieră paşnică. Este foarte important să existe un dialog pentru a evita escaladarea situaţiei", a punctat şefa diplomaţiei georgiene.

Ministrul de Externe al Georgiei, Maia Pandjikidze, efectuează, luni, o vizită oficială în România, la invitaţia omologului Titus Corlăţean.

Discuţiile cu ministrul Titus Corlăţean au vizat stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale, agenda contactelor politice şi a celor de lucru, precum şi proiectele de interes regional în sectoarele energie şi transporturi.

Ministrul Titus Corlăţean a declarat că România şi Georgia îşi propun să facă progrese în ceea ce priveşte operaţionalizarea coridorului de transport feribot în Marea Neagră şi să facă "paşi înainte" în privinţa AGRI, "un proiect care rămâne foarte important pentru Georgia, România, Azerbaidjan şi Ungaria".

Corlăţean şi Pandjikidze au stabilit crearea unei iniţiative comune în ceea ce priveşte coridorul de transport de marfă Marea Neagră - Marea Caspică. "Suntem profund interesaţi, şi România şi Georgia, şi sperăm ca împreună cu partenerii din Azerbaidjan şi Turkmenistan să avansăm mai rapid acest proiect care oferă oportunităţi economice, comerciale extrem de importante", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Totodată, cei doi oficiali au abordat situaţia procesului de integrare euro-atlantică a Georgiei, după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici