Corlăţean i-a cerut omologului sârb soluţii pentru minoritatea românească

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut la Adunarea Generală a ONU o întrevedere cu omologul sârb, Ivan Mrkić, căruia i-a cerut implementarea soluţiilor pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Serbia.

171 afișări
Imaginea articolului Corlăţean i-a cerut omologului sârb soluţii pentru minoritatea românească

Corlăţean i-a cerut omologului sârb soluţii pentru minoritatea românească (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Corlăţean a acceptat şi invitaţia omoloului său de a face o vizită oficială în Serbia în viitorul apropiat.

Cei doi miniştri au subliniat şi importanţa unei agende de contacte frecvente şi au evocat posibilitatea unei întâlniri la nivelul premierilor până la sfârşitul acestui an, precizează un comunicat transmis de MAE.

"Ministrul român a reiterat interesul deosebit al României faţă de situaţia comunităţii româneşti din Serbia şi a transmis un mesaj clar privind necesitatea ca noua conducere de la Belgrad să implementeze soluţii cât mai curând posibil, în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii române din această ţară", informează MAE.

Corlăţean a subliniat că "pentru partea română este foarte importantă aplicarea prevederilor Protocolului sesiunii a doua a Comisiei Mixte privind problematica minorităţilor naţionale, semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012".

Ministrul român "a accentuat importanţa voinţei politice a Belgradului în acest sens, ce va reprezenta o dovadă a ancorării ireversibile a statului sârb, în comunitatea de principii şi valori europene".

Corlăţean a subliniat că "este extrem de important ca Serbia să continue să progreseze pe calea europeană, reiterând disponibilitatea României de a asista eforturile de apropiere de UE, atât prin sprijin politic, cât şi tehnic".

De asemenea, şeful diplomaţiei române a precizat că este foarte important ca noul executiv de la Belgrad să continue procesul de reforme în vederea alinierii la "acquis-ul comunitar".

Ministrul român a mai subliniat şi "necesitatea intensificării şi a diversificării cooperării României cu Serbia în zonele de interes specifice (economie, infrastructură, cooperare transfrontalieră)".

Totodată, Corlăţean a menţionat că o importanţă deosebită o are implementarea proiectelor economice de anvergură agreate în noiembrie 2011 la nivelul preşedinţilor celor două ţări. Cei doi miniştri au subliniat importanţa unei agende de contacte frecvente şi au evocat posibilitatea unei întâlniri la nivelul primilor miniştri până la sfârşitul acestui an.

Oficialul român a amintit şi de importanţa Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi interesul României de a se avansa tot mai mult în implementarea acestei Strategii, proces în care este implicată şi Serbia, mai precizează comunicatul MAE.

Şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a solicitat, în urmă cu o săptămână, la Belgrad, implementarea deplină de către Serbia a protocolului pentru protecţia minorităţilor naţionale şi o evaluare în acest sens de către OSCE, în octombrie.

Aurescu a avut o întrevedere cu viceministrul sârb al afacerilor externe, Vera Mavric, potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX de MAE român.

"Aurescu şi-a exprimat convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei. Totodată, acesta a reiterat interesul ţării noastre pentru implementarea deplină a Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte România - R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, semnat la 1 martie 2012, document asumat de ambele state şi care are prevederi concrete vizând îmbunătăţirea situaţiei persoanelor aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei", se menţiona în comunicatul MAE.

Aurescu, care este şi co-preşedinte al Comisiei Mixte România - R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, "a accentuat totodată faptul că pentru R. Serbia aplicarea recomandărilor Protocolului are o importanţă deosebită în contextul asumării şi implementării de către această ţară a criteriilor de aderare la UE".

Oficialul român a înaintat părţii sârbe o situaţie a aplicării recomandărilor din Protocol care reveneau Bucureştiului şi "a exprimat disponibilitatea de a participa la o întâlnire a co-preşedinţilor Comisiei Mixte cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, la Haga, în luna octombrie, pentru evaluarea gradului de implementare a Protocolului".

Pe de altă parte, Aurescu a reiterat la Belgrad şi disponibilitatea de a continua negocierile pentru finalizarea Acordului pentru micul trafic de frontieră cu Serbia, subliniind că "acesta reprezintă un instrument foarte util pentru fructificarea potenţialului economic, în beneficiul cetăţenilor români şi sârbi care locuiesc în zona de frontieră".

Preşedintele Traian Băsescu declara, în aprilie, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a lui Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minoritãţi Naţionale al OSCE, că situaţia minorităţii române din Serbia este "cel mai fierbinte subiect" în dialogul între Bucureşti şi Belgrad.

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de către ambasadorii la UE ai celor două ţări, după ce România blocase anterior, în reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de ţară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 2 martie că nu a mai existat nicio opoziţie faţă de acordarea Serbiei a statutului de ţară candidată după semnarea protocolului privind minorităţile.

Potrivit MAE român, Protocolul precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

MAE a precizat că la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexată şi o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici