Corlăţean: România nu va accepta transferare din vecinătate a unor simbolistici aparţinând trecutului

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, la sesiunea de comemorare a victimelor Holocaustului, că România nu va accepta "transferarea din vecinătate" pe teritoriul ţării a unor idei, simbolistici şi modalităţi de a promova idei politice considerate aparţinând trecutului.

948 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: România nu va accepta transferare din vecinătate a unor simbolistici aparţinând trecutului

Titus Corlăţean (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"România, statul român, forţele politice româneşti nu vor accepta transferarea din vecinătatea României pe teritoriul României a unor idei, simbolistici şi modalităţi concrete de a promova idei politice pe care le considerăm aparţinând trecutului. Statul român nu a aceptat şi nu va accepta simbolistici de genul dorinţei de înhumare a rămăşiţelor unui scriitor cu atitudini politice în perioada celui de-al Doilea Război Mondial de extremă dreaptă fascistă, antisemită şi antiromâneşti pe teritoriul României. Simbolistica lui Nyiro Jozsef depăşeşte simbolistica persoanei şi este o simbolistică antisemită, antitolerantă de extremă dreaptă fascistă şi antiromânească pe care nu o acceptăm pe teritoriul României”, a afirmat Corlăţean.

El a mai spus că Holocaustul reprezintă „o pagină zguduitoare a istoriei prin cruzimile inimaginabile, prin amplitudinea şi modalitatea sistematică de exterminare a fiinţelor umane” şi că prevenirea unei asemenea tragedii trebuie să fie o preocupare a întregii comunităţi internaţionale.

„Statul român condamnă discriminarea rasială, xenofobia şi antisemitismul, încurajând responsabilitatea şi spiritul civic ca fundamente pentru o societate democratică şi modernă”, a adăugat Corlăţean.

El a adăugat că România a stabilit prin lege data de 9 octombrie ca Zi de comemorare a Holocaustului, comemorându-l începând din 2004 şi fiind un prilej necesar pentru a aminti „de impactul devastator al intoleranţei şi antisemitismului asupra întergii omeniri".

„Suntem îngrijoraţi şi România este îngrijorată de reapariţia manifestărilor rasiste, antisemite, xenofobe în anumite părţi ale societăţii europene, inclusiv în vecinătatea României”, a mai spus Corlăţean.

„Suntem hotărâţi să luptăm împotriva oricărei tentative de negare a Holocaustului şi împotriva oricărei încercări de incitare la antisemitism. Pentru ca astfel de crime inimaginabile să nu se repete, trebuie să strângem rândurile într-un front comun împotriva oricărei manifestări de intoleranţă”, a mai arătat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici