Cosette Chichirău propune: Instituţiile, obligate să publice toate contractele pentru a "reduce costul corupţiei"

USR vrea să oblige autorităţile şi instituţiile statului să publice toate contractele şi actele adiţionale încheiate cu furnizorii, pentru a reduce costul corupţiei şi a „alinia modul de cheltuire a banilor publici cu interesele şi priorităţile cetăţenilor”, potrivit unui proiect depus la Senat.

1771 afișări
Imaginea articolului Cosette Chichirău propune: Instituţiile, obligate să publice toate contractele pentru a "reduce costul corupţiei"

Cosette Chiricău propune: Instituţiile, obligate să publice toate contractele pentru a "reduce costul corupţiei"

USR propune modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, în sensul reglementării unei obligaţii în sarcina autorităţii sau instituţiei publice de a publica toate contractele şi actele adiţionale încheiate cu furnizorii - ”contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrări şi contractele de concesiune servicii în care autoritatea sau instituţia publică este parte, precum şi actele subsecvente acestor contracte”, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 ar urma să sporească transparenţa procesului de alocare a resurselor şi să permită accesul la informaţii al unui ”larg public cointeresat”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiecului de lege.

USR precizează că obiectivele acestei iniţiative legislative sunt: reducerea costului corupţiei şi alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele şi priorităţile cetăţenilor.

„Datele arată că România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte costul corupţiei în achiziţiile publice, preţu mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decât în restul ţărilor europene”, susţine deputatul USR Cosette Chichirău, în expunerea de motive.

Cosette Chichirău reaminteşte cazul primarului comunei arădene Archiş care a comandat de la o firmă nu mai puţin de 760 coşuri de plastic, cu accesoriile necesare, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, deşi nu s-a organizat nicio licitaţie publică.

Potrivit calculelor, fiecare coş de gunoi cumpărat de primarul comunei Archiş a costat 800 de lei, deşi ”firmele vând pe internet produse similare cu 150-200 de lei”, precizează deputatul USR.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici