Creţu despre Tokes: A-ţi trimite avocatul la Consiliul de onoare "Steaua României" e un gest deplasat

Corina Creţu se declară surprinsă de vestea că Laszlo Tokes "refuză" să se prezinte la şedinţa de joi a Consiliului de onoare al Ordinului "Steaua României", europarlamentarul catalogând drept "deplasat" gestul lui Tokes de a-şi trimite avocatul.

604 afișări
Imaginea articolului Creţu despre Tokes: A-ţi trimite avocatul la Consiliul de onoare "Steaua României" e un gest deplasat

Laszlo Tokes (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Sunt surprinsă de vestea că domnul Laszlo Tokes refuză să se prezinte la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României» de joi, care va avea loc pe un teren neutru, în Aula Academiei Române. Sunt profund decepţionată de această poziţie, pentru că a-ţi trimite avocatul la şedinţă este un gest deplasat, în condiţiile în care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toţi cei care fac parte din Consiliu sunt egalii domnului Tokes şi era o discuţie între egali", arată europarlamentarul PSD CoCorina Creţuntr-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

În opinia sa, "ca de obicei când un lider al minorităţii maghiare jigneşte grav sentimentele şi valorile majorităţii române, are o scuză la îndemână: a fost tradus greşit".

"Să zicem că ar fi fost cazul şi cu declaraţia domnului Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat străin în Transilvania. Domnul Laszlo Tokes şi-a adus aminte de această scuză convenabilă, rostită prin intermediul avocatului său, abia acum vreo două zile. Dacă era de bună-credinţă, scuzele veneau chiar în ziua în care a fost «greşit tradus», nu la aproape două luni de la momentul în care au fost rostite cuvintele incriminate. Dar, onest vorbind, şi luările de cuvânt din Parlamentul European şi declaraţiile cu caracter separatist sunt tot «greşeli de traducere» şi nu acţiuni şi declaraţii anti-româneşti?", continuă Corina Creţu.

Ea susţine că avocatul lui Laszlo Tokes "reuşeşte performanţa de a face şi mai gravă declaraţia sa, vorbind despre Ungaria ca despre o «putere protectoare»".

"O poziţie demnă din partea domnului Tokes ar fi însemnat discuţia cu membrii Consiliului de Onoare al Ordinului. Faptul că unii dintre membrii Consiliului au exprimat public susţinerea faţă de cererea mea, de ridicare a calităţii de membru al Ordinului domnului Tokes, nu are nicio relevanţă. Consiliul de Onoare nu este o instanţă şi nu funcţionează după regulile unui tribunal. Consiliul a fost ales conform regulilor Ordinului şi nimeni nu a contestat aceste reguli în justiţie. Şi, de fapt, ceea ce am făcut eu şi ceea ce au susţinut doamnele Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea reprezintă doar un demers care pune în mişcare o procedură. Nu cererea mea este în discuţie, ci faptele şi vorbele domnului Tokes Laszlo. Doamnele Andronescu şi Firea au fost alese în mod statutar în Consiliul de Onoare al Ordinului «Steaua României». Restul sunt încercări de intimidare şi o pregătire a eventualei contestări a deciziei Consiliului, în cazul în care ar fi defavorabilă domnului Tokes", mai arată Corina Creţu.

Ea precizează că ar fi dorit să existe o discuţie a Consiliului cu Laszlo Tokes, nu cu avocatul său.

"Domnul Tokes se prezintă pe sine ca pe un simbol al luptei cu nedreptatea. Dacă domnia sa crede că este nedreptăţit, putea să lupte direct, nu prin intermediari şi nu cu argumente cusute cu aţă albă. Păcat, simbolurile decad şi ele, când între imagine şi realitate intervine un divorţ", încheie Corina Creţu.

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, spune că va merge doar el la şedinţa de joi a Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", întrucât clientul său va fi în Parlamentul European, şi că va cere ca Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu "să se abţină".

Kincses Elod, avocatul lui Laszlo Tokes, a declarat, marţi, că a fost invitat, alături de clientul său, joi, în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", care urmează să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite europarlamentarului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kincses a afirmat că la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" va merge singur, întrucât Tokes va fi încă la Parlamentul European.

Avocatul a adăugat că va cere ca doi dintre cei şapte membri ai Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" - Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu - să se abţină, în caz contrar acestea urmând să fie recuzate.

"Şi Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare care judecă. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, iar dacă nu, vor fi recuzate. Dacă totuşi se va respinge recuzarea, voi susţine întâmpinarea, apoi voi studia ce cale de atac există pentru această nelegalitate", a spus Kincses.

Luni, Kincses Elod afirma că nu a fost constituit în mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", deoarece Adunarea Generală nu a fost statutară, motiv pentru care a scris un "proiect de întâmpinare" pe care îl va prezenta în faţa acestuia.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".

Într-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

Componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" rezultată din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Preşedintele Consiliului este decanul de vârstă, academicianul Ionel Haiduc.

Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" va avea loc în 26 septembrie, de ora 16.00, la Academia Română, iar membrii acestuia urmează să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre cereri aparţinând Corinei Creţu, care a făcut-o publică.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, "în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici