Creţu: Eliminarea vizelor de SUA pentru est-europeni ar fi atenuat impactul crizei

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, la conferinta interparlamentară UE-SUA, că eliminarea restricţiilor privind vizele şi dreptul de muncă al românilor şi al celorlalţi est-europeni în SUA şi Uniunea Europeană ar fi atenuat impactul social-politic al actualei crize.

283 afișări
Imaginea articolului Creţu: Eliminarea vizelor de SUA pentru est-europeni ar fi atenuat impactul crizei

Creţu: Eliminarea vizelor de SUA pentru est-europeni ar fi atenuat impactul crizei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax foto)

"Dacă Occidentul deschidea acum 20 de ani porţile cetăţenilor din fostele ţări comuniste, criza economică ar fi avut proporţii diminuate", a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, Corina Creţu, în cadrul dialogului transatlantic de la Jacksonville - Florida dintre reprezentanţii PE şi ai Congresului american, pledând pentru eliminarea obligativităţii vizelor impuse de autorităţile SUA românilor.

Europarlamentarul social-democrat a subliniat că actuala criză a generat o serie de sfidări de natură politică, printre care şi revenirea în forţă a unui populism cu accente totalitare, care face din democraţie ţapul ispăşitor pentru criză.

"Nu avem de ales între democraţie şi economie. Trebuie să spunem clar cetăţenilor că nu există soluţii pentru criză în afara unei guvernări democratice. În acelaşi timp, nu trebuie să ignorăm vocea cetăţenilor, care exprimă o mare nelinişte socială. Este nevoie de un dialog mai susţinut cu societatea, pentru că nu putem face nimic dacă între politic şi social intervine o prea mare fractură", a mai spus Creţu.

Vicepreşedintele PSD şi-a exprimat, în acest context, speranţa că UE şi SUA vor continua să constituie un motor al schimbării la nivel global, o sursă de idei şi de inspiraţie pentru celelalte naţiuni, inclusiv din perspectiva contribuţiei umanitare şi pentru dezvoltare. "Trebuie să fim atenţi la tentaţia multor ţări dezvoltate de a se folosi de diverse pretexte în scopuri protecţioniste, care pun în dificultate ţările cu nevoi de dezvoltare, privându-le de venituri pentru finanţarea dezvoltării", a declarat europarlamentarul social-democrat, precizând că, dincolo de diferenţele de abordare, în ciuda conjuncturii ostile, UE şi SUA rămân cei mai importanţi donatori la programele de dezvoltare, cu 80% din ajutorul global.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare a evidenţiat faptul că, dincolo de suişurile şi coborâşurile relaţiilor transatlantice, acestea sunt fundamentale pentru stabilitatea la nivel global. Corina Creţu a pledat pentru depăşirea divergenţelor între UE şi SUA, scoase în evidenţă de actuala criză, divergenţe care nu vin din existenţa unor valori fundamental diferite, ci din situaţiile particulare cărora trebuie să le facă faţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici