VIDEO  Cristian Ghinea: A ţine acest guvern unit în spatele PNRR a fost o performanţă/ Am declarat secret de serviciu informaţiile cu care lucrează oamenii

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, a declarat, la Aleph News, că a secretizat discuţiile cu responsabilii Comisiei Europene pentru definitivarea PNRR, pentru că sunt în cadrul unor documente de lucru, dar şi ca o măsură asiguratorie să nu „explodeze guvernul”.

2715 afișări
Ministrul responsabil cu încheierea planului de redresare şi rezilienţă al României a declarat, la emisiunea OFF/ON The Record de la Aleph News, că în sprijinul PNRR a apelat la preşedintele Iohannis, ca la un garant al coaliţiei de guvernare, după ce a avut neconcordanţe cu membrii guvernului pe nivelul de reforme din PNRR.
 
„I-am scris preşedintelui Iohannis o scrisoare, i-am scris vreo 3-4 scrisori preşedintelui, nu cu inimioare. I-am scris preşedintelui Iohannis informări oficiale, iar în scrisori am pus la CC pe liderii coaliţiei”, a menţionat Ghinea.
 
Concluziile mergeau spre ceea ce propuneam eu, a adăugat Ghinea, garantând că în septembrie va fi aprobat PNRR, proiecte care sunt în termenul stabilit. Întrebat dacă numele său se află pe o listă de remaniabili, Ghinea răspunde că nu crede că va fi schimbat de premierul Cîţu, despre care spune că a fost la rândul său un mediator între el şi alţi miniştri.  
 
„Au fost discuţii, unele dure, le-am rezolvat la nivel de premier”, a precizat Ghinea, care a infirmat că printre miniştrii cu care ar fi avut neconcordanţe s-ar număra şi ministrul Finanţelor remaniat, Alexandru Nazare.
 
„A ţine acest guvern unit în spatele PNRR a fost o performanţă. În Italia a picat guvernul, bulgarii au avut alegeri. Eu sintetizez problemele, informez preşedintele şi coaliţia”, a mai spus ministrul IPE.
 
Acuzat de lipsă de transparenţă, Ghinea recunoaşte că a semnat ca discuţiile pe PNRR să fie secrete.
 
„Am făcut un circuit securizat. Am declarat secret de serviciu informaţiile cu care lucreză oamenii de acolo. (...) Am reuşit să duc PNRR până aici fără să explodeze guvernul”, a precizat ministrul USR PLUS al Investiţiilor şi proiectelor europene.
 
Potrivit acestuia, din oficiu, negocierile sunt cuprinse în „documente de lucru”, iar grupul de lucru de la minister primeşte zi de zi feedback de la Comisia Europeană.
 
„Am declarat secret de serviciu informaţiile cu care lucreză oamenii de acolo. Suntem cel mai transparent guvern în negocierile cu Comisia Europeană, important este pe ce anume cădem de acord. Suntem singura ţară care am publicat şi anexele tehnice cu costuri”, a adăugat acesta.
 
 
Cine nu mai vorbeşte cu cine în coaliţie? Ghinea, despre tensiunile pe justiţie din coaliţie şi CCR
 
„Deficitul de voinţă se manifestă pregnant pe zona de justiţie”, a afirmat Ghinea, adăugând că în coaliţie „tensiunea pe justiţie de acolo vine”.
 
Ghinea spune că atenţia pe viitor trebuie să fie la numirile de judecători la CCR, moment care va reprezenta şi un test de voinţă politică. „Numirile la CCR nu trebuie să se facă superficial. Va trebui să fim foarte atenţi la viitoarele numiri la CCR. Vrem să ştim dacă omul de la CCR va schimba jurisprundenţa pe pensii speciale. USR PLUS va întreba explicit nominalizaţii la CCR ce păreri au”, a declarat Ghinea.
 
Cristian Ghinea descrie şi atmosfera din USR PLUS, dar şi din coaliţie. „N-am mai vorbit cu Nicuşor Dan din 2017. Supărarea era că de ce nu l-a primit pe Dacian Cioloş în USR”, a spus Ghinea.
 
În perspectiva alegerilor din USR PLUS, Ghinea îl susţine pe Dan Barna şi este convins că acesta va câştiga. „Membrii USR PLUS vor aprecia anduranţa lui Barna”, a mai afirmat acesta.
 
 
De ce nu au fost tăiate pensiile speciale?
 
Ghinea reclamă faptul că există un deficit de voinţă în coaliţie când vine vorba de pensiile speciale. „Prin PNRR vom avea o nouă lege a pensiilor speciale. Nu mai poţi să ieşi la o vârstă fragedă la pensie. Este o porcărie să avem atât de multe pensii speciale”, a afirmat Ghinea.
 
El se declară consternat de faptul că într-o ţară cu pensii mici există cea mai mare pondere de pensii speciale.
 
„Câteva mii de români iau 16% din totalul pensiilor celor 5 milioane de oameni. Anul acesta transferăm la sistemul de pensii 16 mld de lei”, a spus Ghinea.
 
Ministrul spune că negocierile pe reforma pensiilor trebuie să fie închise cu Comisia Europeană în următoarele 2 săptămâni, în iulie.
 
 
Ghinea, despre eliberarea lui Dragnea şi imaginile cu el la Penitenciarul Rahova
 
Cristian Ghinea comentează în ton amuzat ridicolul situaţiei din PSD.
 
„Pentru mine este amuzant cum iese Dragnea şi găseşte toţi servitorii la masa PSD. Ăştia nu ştiu cum să spună: băi, stai pe afară, că nu e loc de tine. Toţi: Dâncu, Ciolacu, Grindeanu, el i-a făcut mari. Este şi cumva trist, vezi cum e roata destinului, te omoară ai tăi până la urmă, toţi îi pupau mâna lui Dragnea”, a apreciat liderul USR PLUS.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici