Cristian Ghinea, deputat USR: PNDL, expansiune aiuritoare. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste guvern

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat vineri că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) beneficiază, prin proiectul de buget pe 2017, de o "expansiune aiuritoare", iar Ministerul Dezvoltării, care îl gestionează, devine "împărat" peste guvern, beneficiind de un regim excepţional.

688 afișări
Imaginea articolului Cristian Ghinea, deputat USR: PNDL, expansiune aiuritoare. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste guvern

Cristian Ghinea, deputat USR: PNDL, expansiune aiuritoare. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste guvern (Imagine: ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO)

"Este o expansiune aiuritoare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, acel program de la Ministerul Dezvoltării care are credite de angajament până în anul 2020 de 30 de miliarde de lei. Dacă veţi face un calcul veţi vedea că este mai mult decât primesc autorităţile locale din fonduri europene", a spus Ghinea, care a arătat că USR va depune un amendament la proiectul de buget pentru a remedia această situaţie.

El a explicat că această "expansiune aiuritoare" ţine de faptil că, până acum, PNDL avea sub două miliarde de lei şi nu există niciun fel de posibilitate să se plătească 30 de miliarde de lei până în 2020.

"Şi atunci vom depune un amendament prin care să reducem la aşteptări realiste acest program la credite de angajament de maximum 8 miliarde de lei până în 2020. De ce spun asta? Pentru că există un risc uriaş ca primarii şi consiliile judeţene să înceapă proiecte şi contracte la o valoare de 30 de miliarde de lei să nu avem de unde să dăm în anii următori aceşti bani şi toate aceste proiecte vor rămâne în aer începute şi nefinalizate", a spus Ghinea.

El a menţionat că, tot legat de PNDL, se creează prin draftul legii bugetului un "regim excepţional" pentru acest instrument prin care se pot trage bani din fondul de rezervă al guvernului oricând se doreşte, printr-o decizie a ministrului Dezvoltării, nefiind nici măcar nevoie de o rectificare bugetară.

"Asta înseamnă că de fapt desfiinţăm Guvernul României. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste Guvernul Românie. Este şi o umilire a premierului Grindeanu, pentru că practic îi poate lua un minister direct din rezerva bugetară a guvernului bani fără să mai întrebe. Vrem să scoatem această excepţie din legea bugetului", a mai spus Ghinea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici