Cristian Preda: Prin invocarea articolului 53, Executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului, pentru că, dacă această prevedere devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur.

26 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Prin invocarea articolului 53, Executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural

Cristian Preda: Prin invocarea articolului 53, Executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului", scrie europarlamentarul PDL, pe blogul său.

În opinia sa, un deficit poate fi considerat o sursă de instabilitate, inclusiv cronică. "Dar nu orice criză cere măsuri de excepţie. Cu atât mai puţin o criză politică, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare...", adaugă Preda.

El susţine că, "dacă articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur, pentru că executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural".

"Acest fapt va radicaliza adversarii săi, care vor fi bucuroşi să slăbească atât coaliţia, cât şi regimul", apreciază Cristian Preda.

Europarlamentarul PDL mai arată că publicul descoperă astfel încă o lacună a textului de la 1991, revizuit în 2003.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.

Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici