Cristian Preda: PSD, principalul profitor al dezbinării dreptei în România

Consilierul prezidenţial Cristian Preda a declarat, marţi, în cadrul unei dezbateri pe tema "reconstrucţiei dreptei", că principalul profitor al dezbinării dreptei în România este PSD, menţionând că, totuşi, dreapta este, în prezent, majoritară la urne.

20 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: PSD, principalul profitor al dezbinării dreptei în România

Cristian Preda: PSD, principalul profitor al dezbinării dreptei în România

Cristian Preda a făcut aceste declaraţii în cadrul dezbaterii pe tema cărţii "Reconstrucţia Dreptei: între experimentul capitalist occidental şi proiectul naţional românesc", semnată de Valeriu Stoica şi Dragoş-Paul Aligică şi apărută recent la editura Humanitas.

Preda, care este candidat al PDL la alegerile pentru Parlamentul European, a arătat în cadrul dezbaterii că nu este prima dată când dreapta este dezbinată în România, precizând că, după 1990, rar s-a întâmplat ca partidele de dreapta să fie împreună.

În opinia lui Preda, "epoca cu dezbinarea cea mai presantă din perspectiva dreptei a fost la sfârşitul anilor '90".

"Atunci, profitorul acestei dezbinări a fost, într-un prim moment, şi la un nivel foarte mediatic, dar extrem de costisitor pentru următorii patru ani, Corneliu Vadim Tudor, care vă amintesc că în 2000 a făcut figura mediatică cea mai explozivă, a intrat în turul doi la prezidenţiale şi a rămas patru ani cu 20% din Parlament", a spus consilierul prezidenţial.

Cristian Preda consideră că şi în timpurile mai recente, dreapta este la fel de dezbinată, dar comparativ cu acea perioadă a anilor '90, este majoritară la urne.

"Nu din 2004, ci din momentul în care liberalii au intrat la guvernare, dar nu pentru că au câştigat alegerile, ci pentru că Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale, lucru pe care l-au uitat, măcar noi să nu îl uităm dacă ei l-au uitat", a continuat Preda.

El a mai arătat că "dreapta este majoritară începând cu noiembrie 2007, când, deşi dezbinată în multe momente, este majoritară la urne, adunând voturile atât la alegerile localele, cât şi la legislative".

"Această majoritate nu a fost tradusă până acum la nivelul voinţei guvernamentale", a mai spus Preda, în opinia căruia, deocamdată, cel care a profitat de această dezbinare a dreptei este PSD, susţinând un guvern ultra-minoritar în 2007-2008 şi intrând la guvernare, în contextul refuzului PNL de a intra la guvernare la sfâşitul anului trecut.

"Profitorul acestei dezbinări, cel care a tras profit este, în mod evident, PSD-ul", a conchis Preda.

La rândul său, democrat-liberalul Sever Voinescu a arătat în cadrul dezbaterii că, din anii '90, România nu a avut şansa unei guvernări autentice de dreapta, "deşi la un moment dat electoratul a cerut acest lucru, prin alianţa D.A, dar circumstanţele, inabilităţile şi vinovăţiile unor oameni politici au împiedicat România de a avea ceea ce românii au cerut, şi anume o guvernare de dreapta".

Un alt invitat la dezbatere, Traian Ungureanu, la rândul său candidat al PDL pentru euroalegeri, a vorbit despre "ruşinea de a fi de dreapta".

"Dreapta este subiectul celei mai lungi calomnii din istoria lungă a defăimării româneşti", a arătat Ungureanu, precizând că acest capitol nu s-a încheiat, fiind prezent în mediile academice, în mass-media, în percepţia populară.

El a mai menţionat că dreapta are nevoie de clarificări, sistematizări, nefiind vorba doar de o problemă doctrinară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici