Cristian Preda: Ultima discuţie în Curtea Constituţională va fi probabil cu câte voturi se poate invalida referendumul

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda scrie pe blogul său că nu este exclus ca ultima dezbatere privind referendumul din 29 iulie să fie despre numărul de voturi necesare în plenul Curţii Constituţionale pentru invalidarea scrutinului, respectiv dacă acest lucru se poate decide cu 5 voturi la 4.

477 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Ultima discuţie în Curtea Constituţională va fi probabil cu câte voturi se poate invalida referendumul

Cristian Preda (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu e exclus ca ultima dezbatere în privinţa referendumului să fie centrată în jurul chestiunii «dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?»", scrie Preda.

În opinia sa, într-o societate matură din punct de vedere democratic, o asemenea chestiune s-ar discuta în mod deschis. "La noi, ea e ascunsă în faldurile unei dispute despre ce înseamnă să fii român şi despre motivele pentru care ar trebui să-ţi pierzi drepturile electorale dacă îţi asumi libertăţile europene şi mergi să munceşti sau să studiezi în celelalte state-membre", adaugă europarlamentarul PDL.

În plus, Preda consideră că noua poziţionare a preşedintelui interimar, Crin Antonescu, "prietenos cu Curtea şi sever cu guvernul", ar avea în vedere o divizare a judecătorilor Curţii Constituţionale.

"Asta e strategia ce se vrea impusă public. În fond, însă, preşedintele interimar mizează probabil pe o divizare a Curţii şi o repoziţionare a celor care pe 2 august ar fi vrut invalidarea. În ultimele două zile, judecătorii Predescu şi Toader au readus în dezbatere chestiunea cvorumului din sânul CCR. Pe măsura ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CCR, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esenţială", susţine prim-vicepreşedintele PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici