Cristina Prună: "Dacă funcţiona Centrala de la Iernut, exporturile de energie erau mai mari ca importurile"

Dacă ar fi funcţionat Centrala de la Iernut, am fi avut exporturi de energie mai mari decât importurile, spune, vineri, Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.

2861 afișări
Imaginea articolului Cristina Prună: "Dacă funcţiona Centrala de la Iernut, exporturile de energie erau mai mari ca importurile"

Sursa Foto-Facebook, Cristina Pruna

Cristina Prună atrage atenţia că importul net de energie electrică în perioada ianuarie - octombrie 2021 a fost de 1,43 TWh, conform datelor ANRE.

„Funcţionarea Centralei de la Iernut în aceeaşi perioadă ar fi însemnat o producţie de cel puţin 2 TWh”, atrage atenţia vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.

Compania de stat Romgaz, aflată în portofoliul Ministerului Energiei, are bugetat pentru anul 2022 viramente către statul român din impozite de 7,4 miliarde de lei.

„Vorbim de peste 1 miliard de euro încasat de statul român prin supra-impozitare. În acelaşi timp, această companie nu este în stare să finalizeze o investiţie aproape gata. Vorbim despre Centrala de la Iernut care stă să adune praf în condiţiile în care este finalizată în proporţie de 90%. Dacă acest proiect ar fi fost dus la capăt, aşa cum era prevăzut, România era exportator net de energie”, potrivit USR.

„Mulţi vorbesc de independenţa energetică a României dar nu fac nimic. Ministrul Energiei ne-a minţit în aprilie 2021 că centrala va fi finalizată «până la sfârşitul anului». În ianuarie anul acesta a anunţat un nou termen «finalul anului 2022» Câte minciuni mai trebuie spuse şi câţi români mai trebuie să înfrunte explozia facturilor la energie până când noua Centrală pe gaz de la Iernut va fi gata?”, subliniază Cristina Prună.

USR a depus în Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, intitulată „Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”. Moţiunea simplă va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici