Criză politică la Camera Deputaţilor. Opoziţia a cerut REVOCAREA lui Dragnea de la conducere, dar s-a blocat în procedură, invocată de Florin Iordache/ Dezbaterile, sistate şi apoi reluate: Scandal pe prezidarea şedinţei

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, miercuri dimineaţă, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte.

9515 afișări
Imaginea articolului Criză politică la Camera Deputaţilor. Opoziţia a cerut REVOCAREA lui Dragnea de la conducere, dar s-a blocat în procedură, invocată de Florin Iordache/ Dezbaterile, sistate şi apoi reluate: Scandal pe prezidarea şedinţei

BREAKING Opoziţia a cerut revocarea lui Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor

UPDATE 12.07 Iordache a suspendat şedinţa, după un vot de control: Nu există cvorum

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea şedinţei Camerei Deputaţilor, un vot de control, ulterior anunţând că nu există cvorum.

"Am constatat că nu e cvorum. Suspendăm şedinţa, nu suntem în cvorum. Invit colegii la şedinţa de Birou Permanent", a spus Florin Iordache.

Şedinţa a fost închisă aşadar, moment în care opoziţia şi-a proclamat victoria prin votul dat la propunerea vicepreşedintelui Marilen - Gabriel Pirtea (PNL). Acesta nu prezida însă forul, şedinţa fiind condusă de Florin Iordache, ce nu a recunoscut votul propus.

Drept urmare, există două variante: cea a coaliţiei şi a puterii, potrivit căreia propunerea era neregulamentară şi nu a fost supusă la vot, şi cea a Opoziţiei, care spune că propunerea de revocare a lui Liviu Dragnea a fost potrivit regulamentului intern şi a trecut cu votul Opoziţiei.

UPDATE 12.00 Raluca Turcan susţine victoria Opoziţiei, după ce vicepreşedintele PNL Marilen Pirtea a supus la vot revocarea: Dragnea a fost revocat de Opoziţie. Recunoaşteţi votul

Deputatul PNL Raluca Turcan susţine că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de preşedintele de for, a respectat procedura, aşa că Liviu Dragnea a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Turcan afirrmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziţia va părăsi plenul.


Declaraţia iniţială care a declanşat scandalul la Camera Deputaţilor

”Astăzi (miercuri - n.r.) vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen două solicitări de revocare a dlui. vicepreşedinte Florin Iordache şi a dlui. preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. De asemenea, prima solicitare pe care v-o fac şi vă rog să ţineţi cont de succesiunea solicitărilor de procedură şi în felul acesta să le supuneţi votului”, a cerut Raluca Turcan, deputat PNL.

Ea a mai solicitat ca şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marilen - Gabriel Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

”Există suspiciunea că dvs. vă mai menţineţi la putere prin fraudă şi sunteţi predispuşi la încălcarea regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie cu mână ridicată, întrucât am avut număroase dovezi că sistemele electorinice votează la dispoziţia conducerii Camerei Deputaţilor. Nu avem încredere în modul în care veţi utiliza sistemele electronice”, a conchis Turcan.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a afirmat, miercuri, că cererea Opoziţiei privind revocarea din funcţie a preşedintelui şi a unui vicepreşedinte ai Camerei Deputaţilor,. Liviu Dragnea şi a sa, nu este regulamentară, acuzând iniţiatorii de deficienţe în a înţelege regulamentul.

”Asta însemană să citeşti şi să citeşti pe aşa cum îi convine atunci când ai deficienţe în a înţelege un regulament şi din respect pentru dvs vorbesc de la acest microfon. (...) Pentru a putea să fie introdus un proiect pe ordinea de zi, trebuia, potrivit art. 69 alin. 3, ca liderii de grup, cu unanimiatate de vot, să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi. (..) Atunci când se solicită în BP revocarea preşedintelui CD preşedintele camerei la acel moment, cât şi conducerea plenului votează conducerea camerei unui vicepreşedinte”, a spus în plen Florin Iordache.

Ea a afirmat că revocarea membrilor Biroului Permanent se poate face la solicitarea grupului din care provin.

”Dacă eraţi atenţi la art 26 se spune foarte clar cine numeşte şi cine poate revoca. Dacă pentru sancţionarea preşedintelui se poate discuta întâi în Biroul Permanent, dvs aţi solicitat revocarea unui vicepreşedinte şi al unui preşedinte direct din plenul Camerei. (...) Voi conduce în continuare (şedinţa). Voi invita liderii de grup să avem o consultare. În niciun caz nu voi supune la vot pentru că preşedintele Camerei are obligaţia să respecte regulamentului, Citiţi şi apoi discutăm”, a mai spus Iordache.

Dezbaterile sistate şi apoi reluate în Camera Deputaţilor / Scandal pe prezidarea şedinţei

Dezbaterile din Camera Deputaţilor s-au reluat, vicepreşedintele Marilen Pirtea supunând propunerile Opoziţiei la vot, deşi nu este preşedinte de şedinţă.

Marilen Pirtea, de la PNL, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a supus la vot, la începutul şedinţei, propunerile Opoziţiei, deşi nu prezidează forul.

Florin Iordache, cel care este preşedinte de şedinţă, i-a spus de la microfon: "Domnule Pirtea vă faceţi de râs. Sunteţi în afara regulamentului".

Tomac: Fac apel la bărbăţia liderilor din PSD să nu fugă de vot

Liderul PMP, Eugen Tomac, a făcut apel, miercuri, în şedinţa de plen, la ”bărbăţia” parlamentarilor PSD să nu blocheze solicitarea opoziţiei de revocare din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea şli a vicepreşedintelui Florin Iordache şi să o supună votului, deoarece ”plenul e suveran”.

”Vă propunem, aşa cum a invocat şi dl Suciu, la bărbăţia din PSD. (...) Vreau să vă supun atenţiei un lucru important. Când nu v-a convenit aţi intors voul în plen de câte ori aţi vrut până când a iesit cum v-a interesat. Fac apel la bărbăţia liderilor din PSD să nu fugiţi de vot şi să supuneţi acum în plen. Plenul este suveran şi poate accepta acum sau nu revocarea dlui. Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Doi, solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă şi supusă votului în plen revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Vă rog să supuneţi la vot”, a cerut şi liderul PMP, Eugen Tomac.

Gigel Ştirbu: În Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile. Aveţi o dublă măsură faţă de 2012

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor unde se discută revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că PSD are o dublă măsură faţă de 2012, atunci când a fost înlocuită Roberta Anastase.

"Am stat pe gânduri să mă hotărăsc dacă să vorbesc sau nu. Domnule Nicolicea şi domnule Iordache, în Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. De aceea vă spun că ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla. Nu puteţi, oricât aţi dori să evitaţi inevitabilul. Dl preşedinte de şedinţă: Aţi fost de acord cu scrisoarea adresată PNL şi PSD majorităţii de atunci, în 2012? Ca deputat aţi fost de acord? Dl. Nicolicea, aţi fost de acord? Ce s-a întâmplat în 2012 până azi? Vă spun eu: Dragnea a ajuns preşedinte de Cameră şi premierul acestei ţări. Sunteţi prea tânăr să fiţi îmbătrânit în rele", a declarat Gigel Ştirbu.

Robert Turcescu (PMP): Fie roata şi pătrată, tot se-nvârte ea odată. Dragnea, absent de la plenuri

Deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat, în plenul în care se discută dacă se va supune la vot revocarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, faptul că acesta a absentat de la jumătate din şedinţele de plen şi de la toate şedinţele Comisiei de Administraţie.

"Dragnea absentase la mai mult de jumătate din şedintele Camerei Deputaţilor. Dacă aţi fi avut un angajat, domnule Iordache, precum Dragnea, şi ar fi lipsit de la servicu, îl dădeaţi afară în secunda 3. Dragnea nu are ce să caute în Camera Deputaţilor. În Comisia de Administraţie unde e membru, Dragnea nu a călcat nici măcar odată. Invocaţi regulamentul, dl Iordache, vă invit la o dezbatere clară să veniţi şi să prezentanţi unde scrie că nu supuneţi la vot cererea plenului. Fără să vă ameninţ, vă aduc aminte o vorbă românească: fie roata şi pătrată, tot se-nvârte ea odată", a declarat Robert Turcescu, deputat PMP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici