CSAT a decis ridicarea nivelului de alertă teroristă la "moderat"

CSAT a aprobat, marţi, ridicarea nivelului de alertă teroristă de la "precaut" la "moderat", adică de la culoarea albastră la culoarea galbenă, ceea ce presupune activarea unor măsuri speciale de colaborare între instituţiile statului, informează Preşedinţia.

43 afișări
Imaginea articolului CSAT a decis ridicarea nivelului de alertă teroristă la "moderat"

CSAT a decis ridicarea nivelului de alertă teroristă la "moderat" (Imagine: Mediafax Foto)

Membrii CSAT au analizat stadiul realizării măsurilor de securitate stabilite pentru organizarea şi desfăşurarea summit-ului NATO, fiind făcute informări de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi de către primarul general al Capitalei.

"CSAT a aprobat, la propunerea Serviciului Român de Informaţii, ridicarea nivelului de alertă teroristă de la albastru (precaut), la galben (moderat), nivel care presupune activarea unor măsuri speciale de colaborare între instituţiile statului român", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, după şedinţa Consiliului.

Nivelul "moderat" de alertă teroristă, simbolizat prin culoarea galbenă, înseamnă că există risc general de producere a unor atentate teroriste şi se estimează că un atentat este posibil.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat, marţi, stadiul realizării măsurilor de securitate stabilite pentru organizarea şi desfăşurarea summit-ului NATO, din 2 - 4 aprilie, de la Bucureşti.

Conform Preşedinţiei, CSAT a aprobat, la propunearea SRI, ridicarea nivelului de alertă teroristă de la "precaut" la "moderat", adică de la culoarea albastră la culoarea galbenă, ceea ce presupune activarea unor măsuri speciale de colaborare între instituţiile statului.

Nivelul "precaut" de alertă teroristă înseamnă, potrivit site-ului SRI, că "informaţiile disponibile şi evenimentele recente estimează existenţa unui risc scăzut de producere a unui atentat terorist".

La nivelul "moderat" de alertă teroristă, "informaţiile disponibile şi evenimentele recente evidenţiază că există risc general de producere a unor atentate teroriste şi se estimează că un atentat este posibil", conform SRI.

Cel mai redus nivel de alertă teroristă este "scăzut", simbolizat prin culoarea verde, iar cel mai mare nivel este "critic", simbolizat prin culoarea roşie.

CSAT a aprobat, de asemenea, concepţia privind misiunile, organizarea, conducerea, instruirea şi întrebuinţarea forţelor pentru operaţii speciale din Armata României.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a informat membrii CSAT în legătură cu evoluţia riscurilor şi ameninţărilor teroriste în teatrele de operaţii în care Armata României are forţe, precizează Preşedinţia.

La şedinţă au participat, în calitate de invitaţi, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, general maior Lucian Pahonţu, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, general maior Marcel Opriş, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, secretarii de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Buga şi Victor Micula, secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, general Anghel Andreescu, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, şi Gheorghe Udrişte, director în Primăria Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici