Cum comentează presa internaţională hotărârea Curţii Constituţionale de a amâna decizia privind validitatea referendumului

Agenţiile de presă internaţionale comentează anunţul Curţii Constituţionale de amânare a deciziei privind validarea referendumului, notând că decizia prelungeşte criza politică de la Bucureşti.

6186 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa internaţională hotărârea Curţii Constituţionale de a amâna decizia privind validitatea referendumului

Cum comentează presa internaţională hotărârea Curţii Constituţionale de a amâna decizia privind validitatea referendumului (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Anunţul Curţii Constituţionale din România de a amâna până pe 12 septembrie decizia privind validitatea referendumului prelungeşte criza politică ce afectează România de peste o lună, comentează AFP.

"Coaliţia de centru-stânga aflată la putere din mai la Bucureşti, USL, lansase procedura pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu la începutul lunii iulie, atrăgând criticile UE privind metodele mai puţin ortodoxe utilizate, calificate drept atingeri aduse statului de drept", reaminteşte agenţia France-Presse.

"Curtea Constituţională ar avea sarcina de a certifica rezultatele referendumului de duminică, care a înregistrat o participare inferioară pragului minim necesar pentru a se obţine plecarea lui Traian Băsescu", explică AFP, precizând că, potrivit datelor BEC, prezenţa la urne a fost de 46,24%.

Conform AFP, incertitudinea privind situaţia preşedintelui riscă să prelungească criza politică de la Bucureşti, cu efecte mai ales în plan economic.

"Curtea Constituţională a amânat până în septembrie luarea unei decizii privind validarea referendumului pe tema destituirii preşedintelui, o manevră care va prelungi criza politică din România. Datele oficiale arată că prezenţa la urne în referendumul de duminică nu a atins pragul necesar. Joi, Curtea Constituţională a amânat decizia privind validarea plebiscitului până pe 12 septembrie, împingând leul spre noi scăderi istorice", subliniază Associated Press, notând că Traian Băsescu şi-a pierdut popularitatea din cauza măsurilor de austeritate şi presupuselor intervenţii în sistemul judiciar.

"Uniunea Europeană l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru că ar fi încercat să modifice regulile pentru a se asigura că Băsescu va fi demis", subliniază AP.

"Criza politică din România continuă în contextul în care Curtea Constituţională amână decizia privind validarea", titrează Bloomberg.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici