Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache: Declaraţia Anei Birchall, neelegantă. Ascunde propriile întârzieri

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul şef al Cancelariei prim-ministrului au declarat, vineri, că ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ascunde "prin declaraţii publice neadevărate (...) propriile întârzieri şi inacţiuni" în pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE.

1962 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache: Declaraţia Anei Birchall, neelegantă. Ascunde propriile întârzieri

Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache: Declaraţia Anei Birchall, neelegantă. Ascunde propriile întârzieri (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Arhiva Foto)

"Afirmaţiile doamnei ministru Birchall arată încă odată cum actualul Guvern îşi scuză întârzierile în adoptarea unor măsuri prin apel la o presupusă <<grea moştenire>> pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern (...). Doamna ministru Ana Birchall încearcă, prin declaraţii publice neadevărate, să inducă o percepţie falsă asupra activităţii Guvernului din 2016, ascunzând astfel propriile întârzieri şi inacţiuni", au declarat Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache, într-o declaraţie comună transmisă MEDIAFAX.

Cei doi tehnocraţi au afirmat că declaraţia Anei Birchall, care a spus că fostul Guvern a întârziat pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE, iar actualul Executiv se află în situaţia de a se mobiliza pentru a recupera timpul pierdut, este “un gest neelegant”.

"Această declaraţie este un gest neelegant, având în vedere că doamna Ana Birchall a participat şi a fost informată, pe parcursul anului 2016, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, de calendarul şi măsurile luate de fostul executiv pentru pregătirea preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE", au susţinut Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache.

Tehnocraţii au afirmat că Guvernul Grindeanu a înfiinţat un Consiliu Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE, "recomandare a Guvernului Cioloş dintr-un document înmânat actualei echipe de la Palatul Victoria".

Recomandarea se regăseşte în documentaţia elaborată de Unitatea de pregătire a preşedinţiei Consiliului UE (UPPCUE), parte a Cancelariei prim-ministrului Cioloş, potrivit sursei citate.

"Această unitate a fost mutată de actualul Guvern odată cu desfiinţarea Cancelariei Prim-Ministrului, la începutul acestui an, transferând această responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE. De la mutarea UPPCUE şi decizia de înfiinţare a unui nou organism Interministerial au trecut câteva luni, întârziere care nu poate fi imputată fostului guvern, care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de acţiune pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019", au spus tehnocraţii.

Tehnocraţii precizează că planul de acţiune adoptat în decembrie 2016 cuprinde descrierea rolului şi atribuţiilor unei preşedinţii a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a preşedinţiei României la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul Guvern, a perspectivei elaborării Programului trio-ului de preşedinţii din care face parte România şi a programului preşedinţiei României a Consiliului UE, o evaluare a resurselor necesare şi recomandă un set de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

Guvernul tehnocrat a lansat şi o serie de dezbateri publice privind preşedinţia Consiliului UE, la primul eveniment din 24 octombrie 2016, luând parte şi Ana Birchall.

"În plus, Guvernul condus de Dacian Cioloş a lăsat finalizat şi a predat actualului Guvern un Masterplan complet de acţiuni prioritare detaliate pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE", se mai arată în declaraţia de presă semnată de Dacian Cioloş şi Dragoş Tudorache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici