Dan Barna, preşedintele USR: Există riscul ca Dragnea şi majoritatea parlamentară să scoată România din Uniunea Europeană

Preşedintele USR Dan Barna a declarat miercuri că există riscul ca liderul PSD Liviu Dragnea, alături de majoritatea parlamentară, să scoată România din Uniunea Europeană, după modificările la Legile justiţiei.

299 afișări
Imaginea articolului Dan Barna, preşedintele USR: Există riscul ca Dragnea şi majoritatea parlamentară să scoată România din Uniunea Europeană

Dan Barna, preşedintele USR: Există riscul ca Dragnea şi majoritatea parlamentară să scoată România din Uniunea Europeană

”Astăzi tocmai am aflat din declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că s-a activat articolul 7 - acel considerat o bombă nucleară - posiblitatea de a i se ridica Poloniei dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene pentru devierea de la statul de drept şi normele justiţiei. Ceea ce s-a întâmplat astăzi pentru Polonia ar trebui să fie un avertisment foarte dur pentru Guvernul României, care nu doar că pare, dar dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat când au fost adoptate şi ultimele două legi pe pachetul pe justiţie, actuala guvernare pare să ducă România exact în aceeaşi direcţie şi o duce cu un elan şi cu o viteză aproape superioară celei reuşite în Polonia. De aceea există un risc major ca actuala majoritate - Liviu Dragnea şi PSD-ul să ne scoată efectiv din UE. (...) Deci ne putem aştepta în perioada următoare la oprirea fondurilor europene şi nu e o perspectivă deloc îndepărtată de a urma situaţiei din Polonia şi de a pierde dreptul de vot în Consiliul Europei, plus că ceea ce se întâmplă azi în România e un foarte prost semnal pentru preşedinţia din 2019 pe care o aşteptăm cu toţii, de care eram atât de mândri”, a declarat Barna în Parlament.

Liderul USR a adăugat că există riscul ca modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală să transforme România într-un rai al infractorilor.

”Am vorbit azi cu un ambasador al unui stat membru european important care mi-a spus că percepţia şi îngrijorarea la nivel european nu este numai pentru justiţia din România, ci sentimentul că crima transforntalieră la nivel european, care de asemenea ar beneficia de această slăbire a instrumentelor juridice, va transforma România într-un rai al infracţionalităţii europene, ceea ce pentru UE şi ţările membre este un risc”, a subliniat Dan Barna.

Comisia Europeană a propus miercuri Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Senatul a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi fiind legată de secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie care primeşte competenţe pentru orice infracţiuni săvârşite de magistraţi.

De asemenea, Senatul a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraţilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de răspunderea magistraţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici