Dan Mihalache: După alegeri, ar trebui adoptată legea fundaţiilor politice

Şeful cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, joi, că viitorul Parlament ar trebui să adopte legislaţia necesară pentru fundaţiile politice, care pot fi un instrument de consolidare a democraţiei şi de pregătire a viitorilor politicieni.

109 afișări
Imaginea articolului Dan Mihalache: După alegeri, ar trebui adoptată legea fundaţiilor politice

Dan Mihalache (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ar trebui să ne gândim la o politică de stat care să susţină fundaţiile politice. (...) După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament”, a declarat Dan Mihalache, la sediul reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Întrebat dacă această coaliţie care să susţină legislaţia pentru fundaţiile politice în Parlament ar putea fi creată înaintea alegerilor parlamentare din 2016, Mihalache a explicat că "acum sunt prea multe teme de conflict care în momentul de faţă sunt pe agenda politică. Am dat un interval de timp rezonabil, poate s-o mai linişti şi lumea şi n-o mai fi în campanie electorală permanentă. Măcar pentru doi-trei ani".

Referitor la finanţarea fundaţiilor politice, Dan Mihalache a spus că "democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, fie că e vorba de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni". "Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute", a mai comentat şeful Cancelariei prezidenţiale.

Dan Mihalache a amintit că fundaţiile politice din Germania, SUA şi din alte state sunt finanţate de stat, dar că există şi alte surse de finanţare, însă a subliniat că cel mai important aspect este recunoaşterea fundaţiilor politice prin lege.

"Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta", a mai spus Mihalache.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici