Dăncilă, întrevedere cu Timmermans, după criticile aduse de european Guvernului şi lui Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă va fi, miercuri şi joi la Bruxelles, unde va avea o întrevedere cu Frans Timmermans, în contextul în care prim-vicepreşedintele CE a exprimat îngrijori cu privire la ordonanţele din justiţie. Ea se va întâlni şi cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

1294 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, întrevedere cu Timmermans, după criticile aduse de european Guvernului şi lui Liviu Dragnea

Dăncilă, întrevedere cu Timmermans, după criticile aduse de european Guvernului şi lui Liviu Dragnea

„În următoarele două zile mă voi afla într-o vizită de lucru la Bruxelles pentru a participa la două evenimente importante dedicate egalităţii de şanse şi promovării drepturilor femeilor. (...) Voi avea de asemenea întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai instituţiilor europene, printre care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans şi cu negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier”, a anunţa Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de marţi a Guvernului.

Aceasta este prima întrevedere între cei doi după ce la Congresul PES din 23 februarie, Frans Timmermans a evitat-o pe Viorica Dăncilă, potrivit imaginilor apărute în spaţiul public. În cadrul evenimentului, prim-vicepreşedintele CE a criticat şi legile justiţiei, avertizându-l pe liderul PSD Liviu Dragnea că dacă vrea să mai facă parte din partidul socialiştilor europeni ar trebui să respecte valorile fundamentale ale formaţiunii.

La Congresul PES, Frans Timmermans a fost desemnat candidatul socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

După gestul lui Timmermans, Viorica Dăncilă a fost întrebată despre imaginile devenite virale, în care prim-vicepreşedintele CE nu salută prim-ministrul român, deşi era un cadru oficial în care toţi cei prezenţi se salutau. Ea a spus are o relaţie foarte bună cu oficialul european, se cunosc de mult timp şi că întâlnirea de la Madrid a fost un succes.

Cu patru zile înaintea Congresului PES, prim-vicepreşedintele CE a spus, la Bruxelles, că nu a ştiut că va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei, de către guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Timmermans a adăugat că alături de Jean-Claude Juncker încearcă să încheie procedura ridicării raportului MCV până la finalul mandatului acestei Comisii Europene, însă pentru ţara noatră sunt „mulţi paşi de parcurs”.

Într-o scrisoarea adresată premierului român în aceeaşi perioadă, oficialul european atrăgea atenţia asupra evoluţiilor şi modificărilor în legislaţia românească din domeniu, precizând că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul MCV.

Timmermans a reamintit că în raport au fost expirmate îngrijorări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie. Prim-vicepreşedintele CE a cerut ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor.

Guvernul a adoptat, marţi, modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM. Tudorel Toader a anunţat, la finalul şedinţei Executivului, că actul normativ conţine cinci modificări, între care se numără şi cele privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor şi posibilitatea ca un judecător să candideze la şefia parchetelor.

„Guvernul a adoptat OUG pentru modificări la legile justiţiei. Cele trei legi ale justiţiei, dacă este să mă exprim într-o formă mai accesibilă, modificări la OUG 7/2019. Care este temeiul acestor modificări. Doamna prim-ministru a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai CSM, asociatiilor magistraţilor. În speţă cu preşedintă CSM, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România, etc. întrevedere la care am participat şi eu ascultând argumentele şi contrargumentele. Văzând reacţiile la respective întrevedere au fost convenite cinci modificări”, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În vizita pe care o va efectual miercuri şi joi la Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă va avea o întrevedere şi cu negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici