Dâncu: PSD Cluj aşteaptă o decizie statutară privind dizolvarea conducerii filialei

PSD Cluj aşteaptă din partea Consiliului Naţional al partidului o decizie statutară în ceea ce priveşte validarea sau invalidarea deciziei CEx de dizolvare a conducerii, în condiţiile în care social-democraţii clujeni consideră nestatutară hotărârea, a declarat, luni, liderul filialei, Vasile Dâncu.

14 afișări
Imaginea articolului Dâncu: PSD Cluj aşteaptă o decizie statutară privind dizolvarea conducerii filialei

Dâncu: PSD Cluj aşteaptă o decizie statutară privind dizolvarea conducerii filialei (Imagine: Mediafax Foto)

Vasile Dâncu a declarat presei, la finalul şedinţei Biroului Permanent Judeţean (BPJ) Cluj, că în cazul în care la Consiliul Naţional va fi validată decizia de dizolvare, membrii PSD Cluj se vor întâlni şi vor decide ce vor face mai departe.

"Este prematur să vorbim despre o plecare din partid. Atunci când te asociezi într-un partid, ai toate variantele la dispoziţie, aşa cum, întotdeauna există şi posibilitatea de a nu mai urma un proiect pe care l-ai început dacă nu mai ai condiţii necesare pentru acest lucru", a afirmat Vasile Dâncu.

El consideră că, dincolo de formele de "violenţă intrapartinică" care s-au exersat asupra PSD Cluj, există soluţii politice pentru a continua proiectul început, repectiv al construcţiei social-democraţiei în România şi Transilvania".

Dâncu a precizat că PSD Cluj aşteaptă ca la Consiliul Naţional să se ia o decizie statutară, pentru că Statutul este singura formă care gestionează din punct de vedere juridic asocierea liberă a membrilor social-democraţi.

"Credem că în Consiliul Naţional, la o distanţă oarecare faţă de eveniment, va fi raţiune şi vom avea o hotărâre care să fie conform Statutului. Până atunci, noi am luat o serie de măsuri pentru pregătirea alegerilor generale din toamnă. Nu putem aştepta pasivi, mai ales că nu am primit nicio souţie privind această decizie, nicio decizie de interimat sau altceva. Până la validarea sau invalidarea deciziei Comitetului Executiv, noi mergem înainte", a spus liderul PSD Cluj.

Acesta a adăugat că membrii BPJ nu se consideră demişi, pentru că nu au confirmată hotărârea de către Consiliul Naţional.

Dâncu a reclamat că nu s-au îndeplinit prevederile statutare privind dizolvarea conducerii PSD Cluj, în condiţiile în care, conform Statutului PSD, nu se poate dizolva de Comitetul Executiv o organizaţie judeţeană pentru încălcări grave ale Statutului, ci doar una municipală, orăşenească sau comunală, în timp ce revocarea preşedintelui filialei nu se poate face decât de Conferinţa Judeţeană Extraordinară sau de Congres.

"Nu s-au îndeplinit niciuna din aceste condiţii", a adăugat Vasile Dâncu.

El a subliniat că este nevoie de o comisie la nivelul Biroului Permanent Naţional pentru a discuta un proiect al PSD specific Transilvaniei, un proiect electoral pentru toamnă, care să ţină cont de specificul Transilvaniei, de orizontul de aşteptare din această zonă, "pentru că s-a văzut că Transilvania şi Banatul au o anumită structură omogenă".

"Nu este numai vina unor oameni, este o realitate specifică la care trebuie să ne raportăm. PSD a dovedit, după 2005, flexibilitate, dar proiectul s-a pierdut. Au fost voci care au cerut o analiză pe regiuni, şi preşedintele de onoare Ion Iliescu a spus asta, dar, din păcate, la vot s-a supus altceva decât aceste hotărâri care păreau raţionale, o răfuială cu grupul de la Cluj", a afirmat Vasile Dâncu.

El consideră că în spatele dizolvării conducerii PSD Cluj s-au aflat filiale ca Vrancea, Constanţa sau Teleorman, care au propus eliminarea filialelor din Transilvania.

"Nu am înţeles raţiunea. Poate că apropierea alegerilor generale a dus la un fel de luptă de putere simbolică sau o răfuială faţă de Grupul de la Cluj care a pus în practică proiecte de reformă în partid", a menţionat preşedintele PSD Cluj.

La şedinţa Biroul Permanent Judeţean (BPJ) lărgit al PSD Cluj au participat şi consilieri locali şi judeţeni.

Consiliul Naţional al PSD va avea loc în 11 iulie.

Organizaţia judeţeană Cluj a PSD nu recunoaşte decizia de dizolvare a conducerii filialei şi va aştepta de la Consiliul Naţional al partidului validarea sau invalidarea acestei hotărâri, a declarat, luni, vicepreşedintele PSD Ioan Rus, la finalul şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PSD Cluj.

Rus a declarat că decizia de la Mamaia este "nestatutară, inutilă şi contraproductivă".

Potrivit acestuia, PSD Cluj nu recunoaşte decizia Comitetului Executiv de la Mamaia şi va da posibilitatea Consiliului Naţional al PSD să o valideze sau nu, în lipsa reprezentanţilor filialei.

Preşedintele organizației județene a PSD Bașov, Constantin Niță, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că decizia Comitetuli Executiv Național de a dizolva conducerile unor filiale din teritoriu este nestatutară şi că deocamdată organizaţiile din Transilvania nu se vor supune hotărârii.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, vineri, decizia Comitetului Executiv de dizolvare a conducerilor filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici