David, Cioroianu şi Chiuariu, convocaţi de Tăriceanu la Guvern

Premierul Tăriceanu a cerut, duminică, miniştrilor de Interne, Externe şi Justiţie să îi prezinte măsurile identificate pentru rezolvarea problemei românilor din Italia, arătând că situaţia trebuie tratată pe două planuri, de creştere a infracţionalităţii şi colaborare cu autorităţile italiene.

2 afișări
Imaginea articolului David, Cioroianu şi Chiuariu, convocaţi de Tăriceanu la Guvern

David, Cioroianu şi Chiuariu, convocaţi de Tăriceanu la Guvern

"Aş vrea să ştiu dacă întâlnirea pe care aţi avut-o azi dimineaţă v-a permis identificarea unor posibile măsuri pe care să le discutăm. Mi se pare în acest moment avem de tratat problema pe două planuri. Sigur, în ordine cronologică situaţia este legată de creşterea infracţionalităţii în zona imigranţilor români care sunt în Italia, unde total a culminat cu crima din această săptămână care a aprins foarte mult spiritele, pe un fond, aş spune, de exagerare a fenomenelor, din cauza campaniilor politice", a spus Tăriceanu miniştrilor, la începutul reuniunii de la Palatul Victoria.

El a arătat că măsurile care pot fi aplicate în comun cu autorităţile italiene sunt foarte importante.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat duminică, la Palatul Victoria, pe miniştrii de Interne, Externe şi Justiţie, pentru o reuniune de lucru în care să fie stabilit un plan de acţiuni pentru românii din Italia.

Întâlnirea a fost organizată după ce, la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, cei trei miniştri au discutat un set de măsuri pentru rezolvarea problemei românilor care riscă să fie expulzaţi din Italia, precum acordarea asistenţei judiciare şi consulare, incluziunea socială, repatrierea voluntară şi comunicarea publică între instituţii.

Aceste măsuri vor fi discutate cât mai rapid cu autorităţile italiene.

Şi preşedintele Traian Băsescu se află la Palatul Cotroceni pentru o evaluare a situaţiei românilor din Italia, pe baza ultimelor informaţii apărute în cursul dimineţii.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu i-a chemat, duminică, la Palatul Cotroceni, pe premier şi pe miniştrii implicaţi, pentru a discuta despre situaţia românilor din Italia.

Tăriceanu a anunţat sâmbătă că a cerut miniştrilor de Interne, Muncă şi Justiţie să prezinte un set de propuneri care să "contrabalanseze" expulzarea românilor din Italia, arătând că se impune o acţiune din partea Guvernului de la Bucureşti pentru imaginea României în lume.

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a solicitat, sâmbătă, autorităţilor italiene să prezinte criteriile au stat la baza deciziilor de expulzare a celor patru români repatriaţi, în urmă cu o zi, de la Milano.

Trei români au fost răniţi vineri seara, unul dintre ei aflându-se în stare gravă, de către un grup de italieni, care purtau cagule şi căşti. Presa a făcut legătura între acest incident şi moartea italiencei Giovanna Reggiana, pentru care este bănuit un tânăr român de origine romă.

Vineri, imediat după publicarea în Gazeta Oficială a decretului-lege, prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a semnat primele patru ordine de repatriere în cazul românilor, acestea fiind puse în aplicare în aceeaşi zi, după ce un judecător de pace a covalidat ordinele de îndepărtare ale acestora de pe teritoriul Italiei.

Surse din rândul autorităţilor române aflate în Italia au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că cei patru au fost cercetaţi de autorităţile italiene pentru furt calificat şi violare de domiciliu, dar nu au fost condamnaţi.

Autorităţile din Roma, Milano, Napoli, Torino şi Florenţa au început să alcătuiască listele cu numele românilor care ar putea fi expulzaţi din motive de siguranţă publică, numărul persoanelor aflate în această situaţie ridicându-se la aproximativ 5.000, relatează La Repubblica, în ediţia online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici