Demersul lui Iohannis la Bruxelles, contrazis la Bucureşti de Dăncilă. Cine are „puterea” de a nominaliza un comisar european. „CE să ţină cont”

Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că va discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene să ţină cont de nominalizarea pentru funcţia de comisar european, respectiv Dan Nica, deoarece puterea de a desemna comisarul îi aparţine premierului interimar, nu celui desemnat.

866 afișări
Imaginea articolului Demersul lui Iohannis la Bruxelles, contrazis la Bucureşti de Dăncilă. Cine are „puterea” de a nominaliza un comisar european. „CE să ţină cont”

Demersul lui Iohannis la Bruxelles, contrazis la Bucureşti de Dăncilă: Puterea de a nominaliza un comisar aparţine premierului interimar. CE să ţină cont

„Am făcut două nominalizări, Rovana Plumb şi Dan Nica. A fost respinsă Rovana Plumb de către Comisia Juridică a PE, a rămas cealaltă nominalizare. Dacă nu va fi un guvern investit, vom discuta cu Comisia Europeană. Noi sperăm să ţină cont de nominalizarea pe care am făcut-o, pentru că între un premier interimar şi un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparţine unui premier interimar”, a declarat Viorica Dăncilă, la Săcele, în judeţul Braşov.

Liderul PSD a susţinut că nu e corect ca României să i se impună nominalizarea unei femei pentru funcţia de comisar european, deoarece nici celelalte state membre ale UE nu au avut această condiţie impusă.

„Eu am susţinut întotdeauna femeile, dar aş vrea să fie o abordare echidistantă şi cu celelalte state membre. Am subliniat mereu că România trebuie să fie tratată în mod egal cu celelalte state membre. Dacă nu a cerut altor state membre o femeie, eu cred că nici României nu trebuie să îi fie aplicată o altă măsură. Asta nu înseamnă că nu avem femei competente care pot face faţă acestei funcţii la nivel european”, a subliniat Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că îi va spune Ursulei von der Leyen că nu acceptă ca Guvernul Dăncilă, fiind demis, să facă propunerea de comisar european şi aceasta să fie acceptată. Şeful statului a adăugat că îi va propune preşedintelui CE să aştepte până la învestirea noului guvern.

Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a transmis Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua contactele cu autorităţile române, la fel cum vor continua şi cele cu Ungaria şi Franţa privind nominalizarea pentru funcţia de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competenţele necesare, aspectele ce ţin de integritate şi inclusiv paritatea femei şi bărbaţi în noua Comisie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici