Demisia ministrului Justiţiei, comentată de politicieni

Reprezentanţii partidelor politice au comentat, duminică, pe marginea anunţului făcut de ministrul Tudor Chiuariu care a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va renunţa la funcţie.

2 afișări
Imaginea articolului Demisia ministrului Justiţiei, comentată de politicieni

Demisia ministrului Justiţiei, comentată de politicieni

Liderul PD Emil Boc consideră că ministrul Tudor Chiuariu trebuia să fi demisionat mai demult, în condiţiile în care a fost "omul nepotrivit la locul nepotrivit". ”A adus prejudicii de imagine României prin pericolul care a existat, de activare a clauzei de salvgardare pe justiţie", a declarat liderul democrat Emil Boc.

Ministrul Dezvoltării, vicepreşedintele executiv al UDMR Borbely Laszlo, a declarat că îi pare rău că ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a demisionat şi că, probabil, Chiuariu a făcut acest gest "ca să nu fie aprecieri negative pentru Guvern". ”Legat de dosarul de la DNA, cred că trebuie în primul rând să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie. Probabil că a contat în luarea deciziei lui imaginea Guvernului”, a declarat Borbely.

Vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş consideră că demisia ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu ar putea fi determinată fie de "o mare lehamite faţă de murdăria care este în jurul său", fie de "jocurile şi motivaţiile politice". “Ministrul Chiuariu a fost printre puţinii miniştri post-decembrişti ai Justiţiei care a înţeles că reforma în justiţie începe cu reformarea procedurilor judiciare şi nu cu aiurelile politice ale ministrului Justiţiei Monica Macovei”, a declarat Bolcaş, apreciind că ministrul Chiuariu a făcut lucruri benefice pentru justiţie. Pe de altă parte, el a arătat că ministrul Chiuariu s-a pripit în anumite gesturi şi acţiuni, care, astfel, nu au avut finalitatea dorită.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că dacă afirmaţiile ministrului demisionar al Justiţiei, Tudor Chiuariu, despre presiunile făcute de Preşedinţie, sunt adevărate, înseamnă că politicul influenţează încă Justiţia. „Sistemul judiciar are încă foarte multe probleme cu care se confruntă atât faţă de cetăţenii români, dar şi în raport cu mediul internaţional, iar la Bruxelles se discută din ce în ce mai insistent posibilitatea introducerii clauzei de salvgardare în domeniul Justiţiei”, a spus el.

Deputatul PSD Vasile Puşcaş este de părere că Tudor Chiuariu a demisionat din funcţie după ce a văzut, la Bruxelles, evaluările la adresa României, "care converg spre o critică a funcţionării statului de drept în România". "Nu este doar un eşec personal al ministrului, ci şi unul al întregului Guvern, pentru modul în care a rezolvat problema justiţiei în acord cu angajamentele luate în faţa cetăţeanului.” Puşcaş s-a declarat convins că la baza demisiei lui Chiuariu au stat şi percepţiile despre nefuncţionarea justiţiei din România, despre nerealizările sale, care au făcut posibile criticile la adresa ţării şi chiar au adus spectrul activării clauzei de salvgardare.

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a declarat, la rândul său, că demisia lui Tudor Chiuariu „este un bun început”, dar "cu o floare nu se face primăvară".

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a arătat că demisia lui Tudor Chiuariu de la conducerea Ministerului Justiţiei nu este „o bucurie” pentru el, menţionând că nu şi-ar fi dat demisia, dacă se afla în situaţia lui Chiuariu. „În locul domniei sale, eu nu mi-aş fi dat demisia pentru că povestea cu avizarea proiectului de hotărâre de guvern este o glumă, în niciun caz temeiul unei cercetări penale”, a declarat Orban, adăugând că strategia pentru combaterea corupţiei va fi finalizată de Executiv. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, vicepreşedintele PNL a opinat că acesta ar fi trebuit să demisioneze.

Preşedintele PC Dan Voiculescu consideră că demisia ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu este "reacţia unui om politic totuşi tânăr, în contextul unui conflict acut cu preşedintele, conflict pe care Traian Băsescu l-a întreţinut continuu pe toată perioada mandatului ministrului". Liderul PC apreciază că viitorul ministru al Justiţiei "trebuie să continue să se preocupe de limitarea acţiunilor specifice statului poliţienesc pe care le exersează în mod curent Parchetul General şi DNA" şi de "reforma în Justiţie, pentru că în aceşti ani de telejustiţie făcută de DNA, România continuă să fie percepută ca o ţară cu mari probleme la capitolul corupţie".

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va renunţa la funcţie şi a promis că atunci când "această înscenare ridicolă va lua sfârşit" se va întoarce pentru a continua reforma în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici