Deplasările externe ale parlamentarilor - „Vis de sânziene” şi Congresul Asociaţiei Motocicliste

Parlamentarii români au mers, în perioada februarie-iunie a acestui an, în deplasări care au costat peste 505.000 de euro, ei participând la întâlniri oficiale, dar şi la evenimente precum „Vis de sânziene”, „Primăvara Dunăreană” şi Congresul Asociaţiei Motocicliste a Ţărilor Central Europene.

504 afișări
Imaginea articolului Deplasările externe ale parlamentarilor - „Vis de sânziene” şi Congresul Asociaţiei Motocicliste

Deplasările exterme ale parlamentarilor - „Vis de sânziene” şi Congresul Asociaţiei Motocicliste

Deplasările în străinătate ale deputaţilor, în perioada februarie - iunie, au costat peste 1,28 milioane de lei, adică peste 276.000 de Euro, bani din care s-au acoperit cheltuielile cu transportul, cazarea şi diurna.

Cele mai multe deplasări au avut loc la evenimente ale organizaţiilor internaţionale parlamentare la care Parlamentul României participă cu delegaţii permanente, precum sedinţe la Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE sau lucrări ale comisiilor din Parlamentul European.

În topul destinaţiilor deputaţilor se află Belgia (10 deplasări), Franţa (9), Germania (8), Bulgaria (6), dar şi Turcia, SUA, Elveţia şi Italia. Deputaţii au bifat şi destinaţii „exotice” precum Senegal, Vietnam, Qatar, Maroc, Kazakhstan, Iordania, Liban, Emiratele Arabe Unite.

Cea mai scumpă deplasarea a deputaţilor a fost în valoare de 124.996 de lei (aproximativ 27.000 de Euro). În perioada 6-9 mai, şapte deputaţi s-au deplasat la Washington, pentru reuniunea Reţelei Transatlantice a Tinerilor Parlamentari – TU40, „cu scopul de a contribui la întărirea relaţiilor transatlantice”. Aceştia au declarat la întoarcere că programul reuniunii a conţinut „întâlniri şi schimburi de vederi” cu parlamentari americani şi cu reprezentanţi ai unor ONG-uri şi think thank-uri de profil, printre temele abordate fiind economia, Brexit-ul, Rusia, Siria, Iranul, Coreea de Nord, Ierusalimul.

Printre deplasările parlamentare s-a numărat şi participarea unui deputat la festivalul „Vis de sânziene” din Spania. Deplasarea trecută la „alte acţiuni parlamentare” a durat cinci zile (21-25 iunie) şi a costat 3.992 de lei. Festivalul destinat comunităţii românilor care trăiesc în Castellon a fost organizat „pentru a păstra vii tradiţiile poporului român şi a le transmite copiilor într-o formă cât mai aproape de adevărul istoric”.

Pentru un alt festival, desfăşurat în Ucraina pe 26-27 mai şi intitulat „Primăvara Dunăreană”, Camera Deputaţilor a plătit alţi 1.075 de lei. La festivalul organizat în Ismail a participat un singur deputat şi deplasarea a fost trecută la capitolul „acţiuni parlamentare bilaterale internaţionale”.

Tot din bugetul Camerei Deputaţilor s-au mai plătit 2.913 lei pentru participarea unui deputat la „Congresul Asociaţiei Motocicliste a Ţărilor Central Europene – MACEC”. Evenimentul desfăşurat la Lublin (Polonia) pe 23-25 martie a avut ca scop „dezvoltarea colaborării dintre ţările europene”. S-au discutat problemele financiare ale federaţiilor de motociclism, precum şi calendarul competiţional pentru anul 2018.

Pentru vizita în Vietnam a patru deputaţi români din grupul parlamentar de prietenie cu statul vietnamez, Camera Deputaţilor a plătit alţi 54.953 de lei (peste 11.000 de Euro).

În cazul senatorilor, deplasările în străinătate, în perioada februarie-iunie, au costat statul român 1.067.907 lei, adică peste 229.000 de euro, banii au fost folosiţi de parlamentari pentru transport, cazare şi diurmă.

La fel ca şi colegii deputaţi, senatorii au avut cele mai multe deplasări la evenimente ale organizaţiilor internaţionale parlamentare unde Parlamentul României participă cu delegaţii permanente, cum ar fi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, NATO, OSCE, la Comisia APCE, Adunarea Consiliului Executiv al UNESCO, dar şi la comisiile din Parlamentul European.

Franţa a fost în topul plecărilor externe în interes de serviciu ale senatorilor, au fost aprobate 36 deplasări în perioada februarie-iunie, a acestui an. A doua ţară preferată de senatori a fost Belgia cu 13 astfel de plecări în interes de serviciu, urmată de SUA (8), Bulgaria (7), Anglia (6).

La capitolul deplasări „exotice”, o parte dintre senatori au vizitat Egipt, Africa de Sud, Israel, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bahrain.

Şi pe senatori cea mai scumpă deplasare i-a costat în Statele Unite ale Americii, cu 113.801 de lei (peste 24.000 euro). În perioada 6-9 mai, cinci senatori au mers la Washington, tot pentru reuniunea Reţelei Transatlantice a Tinerilor Parlamentari – TU40, „cu scopul de a contribui la întărirea relaţiilor transatlantice”. La întoarcere parlamentarii au consemnat că au avut loc „întâlniri cu membri Congresului American”, iar discuţiile au vizat „Parteneriatul stategic bilateral între România şi SUA, consolidarea securităţii României şi a Statelor Unite, precum şi a spaţiului euro-atlantic.”

O altă deplasare în afara Europei, a făcut-o senatorul UDMR, Derzsi Ákos, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Parlamentarul a participat la între 4-9 iunie, la „Mic Dejun cu rugăciune de la Ierusalim”, pentru care Senatul a plătit 5.206 de lei.

La finalul lunii iunie (20-22), senatorul a participat în Slovacia la Summitul interparlamentar „oprirea urii pe internet: rolul legiuitorilor în era superputerilor internetului”.

Cea mai scumpă deplasare individuală a unui senator, în perioada februarie-iunie, a făcut-o Vergil Chiţac, senator independent, după ce a demisionat din PNL. Acesta a mers, în perioada 16-24 iunie, în Japonia, unde a participat la „subcomisiile pentru relaţii economice transatlantice şi parteneriate NATO ale Adunării Parlamentare NATO”. Deplasarea a costat 30.715 lei (aproape 7.000 de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici