Deputat PNL: Mandatul parlamentarului traseist să înceteze prin referendum sau prin votul grupului

Deputatul PNL Horia Cristian a depus, vineri, la Comisia de revizuire a Constituţiei, un amendament potrivit căruia calitatea de parlamentar a celui care a părăsit partidul pentru care a candidat încetează ca urmare a unui referendum sau prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar.

184 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Mandatul parlamentarului traseist să înceteze prin referendum sau prin votul grupului

Deputat PNL: Mandatul parlamentarului traseist să înceteze prin referendum sau prin votul grupului (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Horia Cristian a precizat, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că această reglementare va combate traseismul politic prin introducerea procedurii "recall", după modelul american.

Amendamentul depus de deputatul liberal modifică articolul 70 (2) din actuala Constituţie, care ar urma să aibă următorul text: "Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate, de deces ori ca urmare a rezultatului unui referendum iniţiat de Prefectură prin Hotărâre de Guvern, la solicitarea a 25% din electorii din colegiu, în cazul părăsirii formaţiunii politice pe listele căreia a candidat şi a obţinut mandatul sau prin votul majorităţii calificate a grupului parlamentar".

Deputatul PNL a arătat că, astfel, se organizează referendumul local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului "traseist", prin solicitarea a 25% din electorii din colegiu.

De asemenea, potrivit lui Horia Cristian, alesul îşi poate pierde mandatul dacă majoritatea calificată a grupului parlamentar din care face parte votează pentru acest lucru, în cazul în care parlamentarul nu-şi respectă angajamentele luate faţă de electoratul său din colegiu sau nu respectă programul de guvernare sau politicile publice asumate ale partidului din care face parte.

Totodată, deputatul Horia Cristian a depus un alt amendament la Legea fundamentală care ar permite sancţionarea unui ministru sau a Guvernului în ansamblu pentru neaplicarea soluţiilor cuprinse în moţiunile simple care au fost adoptate de una dintre Camere.

Amendamentul depus de deputatul liberal completează articolul 112 din Constituţie, care ar urma să aibă următorul text: "Motiunile simple trebuie sa cuprindă, în mod obligatoriu, soluţii constructive la problemele dezbătute în moţiune. Adoptarea moţiunii de către plenul Camerei obligă ministrul de resort ca, în termen de o lună, să prezinte Camerei sesizate măsurile pe care le întreprinde pentru punerea în aplicare a soluţiilor din moţiune. În caz contrar, prim-ministrul are obligaţia de a-l revoca din functie; dacă prim-ministrul nu-l revocă, Guvernul în totalitate trebuie să-şi angajeze răspunderea pentru politica pe care o duce în domeniul respectiv. Angajarea răspunderii atrage după sine posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici