Deputat PNL: PSD-ALDE au adoptat în Comisia de Apărare modificarea privind accesul la informaţii clasificate/ SRI şi SIE au spus că nu susţin iniţiativa

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că PSD şi ALDE au adoptat în Comisia de Apărare un proiect potrivit căruia refuzului certificatului ORNISS, de acces la informaţii clasificate, trebuie motivat faţă de persoana refuzată. Liberalul precizează că SRI şi SIE au spus că nu susţin iniţiativa.

387 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: PSD-ALDE au adoptat în Comisia de Apărare modificarea privind accesul la informaţii clasificate/ SRI şi SIE au spus că nu susţin iniţiativa

Deputat PNL: PSD-ALDE au adoptat în Comisia de Apărare modificarea privind accesul la informaţii clasificate/ SRI şi SIE au spus că nu susţin iniţiativa

„Fix în sesiune extraordinară, majoritatea PSD şi ALDE din Comisia de Apărare a votat un proiect aberant conform căruia refuzul certificatului ORNISS - de acces la informaţii clasificate - trebuie motivat faţă de persoana refuzată. Cu alte cuvinte, SRI sau SIE ar trebui să transmită celor suspectaţi de spionaj în favoarea unui stat ostil, de exemplu, faptul că nu li se oferă acces la informaţii clasificate pentru că sunt luaţi în vizor şi supravegheaţi. Eventual ar trebui să li se devoaleze şi reţelele noastre de siguranţă naţională. Tot ce ar trebui să facă un spion sau un infractor pentru a afla dacă e vizat într-un dosar ar fi să ceară certificatul ORNISS - şi ar primi imediat un rezumat al direcţiilor în care e suspectat”, a scris Ovidiu Raeţchi, marţi, pe Facebook.

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor a adăugat că proiectul este imposibil de aplicat şi cu siguranţă iniţiativa va fi respinsă de plen sau de CCR.

„Dintre toate legile iniţiate de PSD în materie de siguranţă naţională, domeniu în care sunt oricum catastrofali, aceasta îmi aminteşte cel mai mult de Cascadorii Râsului. E imposibil de aplicat, cu certitudine că va fi respinsă de plen sau de CCR. În mod evident, SRI şi SIE au spus că nu susţin adoptarea proiectului de lege, care e pur şi simplu ilegal, bătându-se cap în cap cu principiile elementare ale clasificării informaţiilor, dar, sigur, clovnii PSD ştiu mai bine”, a conchis deputatul PNL.

Proiectul, care a primit raport de adoptare marţi în Comisia de apărare a Camerei, vizează modificarea şi completarea Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate.

Prin urmare este introdus un articol care prevede că: „Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat către solicitat şi către beneficiarul nemijlocit”.

De asemenea, conform iniţiativei, „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea numărul 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică corespunzător”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii PSD Eugen Neaţă Dorel Căprar şi Alexandru Bălănescu şi a fost respins de Senat pe 10 iulie 2018. Inniţiativa legislativă va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici