Deputat PSD: Antonescu să propună excluderea lui Chiuariu din PNL şi USL

Deputatul PSD de Craiova Florentin Gust i-a adresat, miercuri, liderului liberal Crin Antonescu solicitarea de a propune excluderea lui Tudor Chiuariu din PNL şi din USL, el arătând că ar fi o ruşine şi un pas greşit al USL rămânerea lui Chiuariu în cadrul Comisiei de revizuire a Constituţiei.

359 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: Antonescu să propună excluderea lui Chiuariu din PNL şi USL

Tudor Chiuariu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"Îi cer domnului Crin Antonescu, preşedintele PNL, să propună excluderea din partid şi, implicit, din USL a domnului senator Tudor Chiuariu, condamnat definitiv şi irevocabil de către ICCJ la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu şi pentru un prejudiciu de aproximativ opt milioane de Euro adus statului român", a precizat Florentin Gust într-un comunicat remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Gust a arătat că, în opinia sa, Chiuariu nu mai poate fi membru sau asociat în vreun fel cu USL dacă social-liberalii intenţionează să îşi urmărească, în acest an electoral, angajamentul dreptăţii până la capăt.

Totodată, Gust a menţionat că protejarea prin inacţiune a unui condamnat definitiv este în măsură să afecteze grav credibilitatea USL şi să îi facă pe cei care au votat Uniunea să îi întoarcă spatele când aceasta are mare nevoie de ei.

"Cancerul neîncrederii în Parlamentul României nu poate fi tratat cu paracetamolul demisiei domnului Chiuariu din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului. Pentru că nu a manifestat în niciun fel intenţia de a face un pas în spate, domnul Chiuariu trebuie evacuat din USL", a subliniat Gust.

El a arătat că ar fi o ruşine şi un pas greşit al USL rămânerea lui Chiuariu în cadrul Comisiei de revizuire a Constituţiei.

"Aş considera o ruşine şi un pas foarte greşit al USL ca domnul Chiuariu să continue să fie membru al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. Avem datoria de a nu pune sub semnul penalului un demers fundamental pentru viitorul statului român", a mai arătat Gust.

El şi-a exprimat, totodată, speranţa că liderul PNL Crin Antonescu şi "colegii liberali" vor înţelege urgenţa disocierii de "domnul condamnat definitiv şi irevocabil Chiuariu".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că liberalul Tudur Chiuariu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, ar trebui să facă "un pas în lateral" din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat, pentru a nu afecta credibilitatea acestei funcţii.

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că este dificil să ai credibilitate în faţa opiniei publice în condiţiile în care doi foşti miniştri condamnaţi nu demisionează din Parlament.

"Cum să poţi să mergi în faţa opiniei publice româneşti, atunci când ai doi politicieni de vârf, foşti miniştri, recent condamnaţi de justiţia română, un senator, fost minsitru al Justiţiei şi o doamnă, fost ministru al Tineretului şi Sportului, condamnaţi recent de către justiţia română, şi aceşti oameni nu îşi dau demisia din Parlamentul naţional? Cum poţi să crezi că cineva te va crede că vei face o lege sau vei face legi şi legislaţie serioasă din acest punct de vedere?", a spus Mircea Geoană.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus, vineri seară, că Delegaţia Permanentă a partidului de săptămâna viitoare va lua în discuţie cazul senatorului liberal Tudor Chiuariu, condamnat, vineri, la trei ani şi jumătate cu suspendare, precizând că evită să comenteze o sentinţă judecătorească.

Tot vineri seară, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, declara pentru MEDIAFAX că liberalii nu comentează decizia instanţei în cazul senatorului Tudor Chiuariu, dar speră ca acesta "să depăşească momentul personal greu şi să rămână alături de PNL".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, susţine că ”dreptatea a fost înfrântă de o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală”, el anunţând că va depune plângere la CEDO.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a primit trei ani şi şase luni, tot cu suspendare, potrivit deciziei definitive luate vineri de ICCJ în dosarul "Poşta Română".

În cazul lui Chiuariu, ICCJ a stabilit, ca pedeapsă complementară, interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64, alineatul 1, teza a doua, precum şi literele b şi c din Codul penal. Pe durata termenului de încercare, s-a dispus suspendarea executării pedepsei complementare.

În 27 noiembrie 2012, la fondul dosarului, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ. Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat de DNA la 8.619.787 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici