Deputat PSD: Aplicarea amendamentului cu minorităţile poate creşte numărul parlamentarilor cu zece

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, luni, că numărul deputaţilor ar putea creşte cu cel mult 10 faţă în urma aplicării amendamentului referitor la judeţele cu minorităţi, adoptat de Comisia Juridică la proiectul legii votului uninominal majoritar.

159 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: Aplicarea amendamentului cu minorităţile poate creşte numărul parlamentarilor cu zece

Deputat PSD: Aplicarea amendamentului cu minorităţile poate creşte numărul parlamentarilor cu zece (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

La dezbaterea din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, deputaţii jurişti au acceptat, la propunerea PSD, un amendament potrivit căruia în judeţele în care minorităţile au o pondere de peste 7%, minoritatea respectivă va primi automat, în plus, un mandat de deputat.

Iordache a explicat că este normal ca, spre exemplu, în judeţele în care populaţia maghiară depăşeşte 7%, cum este Braşov sau Cluj, minoritatea maghiară să primească un mandat de deputat, dacă nu a câştigat colegiul.

El a adăugat că se aplică acelaşi principiu şi în judeţele în care populaţia minoritară este română, cum este Harghita şi Covasna.

"În extremis, ar putea apărea 7,8,10 mandate în plus faţă de cele care sunt în prezent. Cel mult 10, credem noi", a mai spus Iordache.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, cu 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar iniţiat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, proiectul urmând să intre în dezbaterea plenului în şedinţa de marţi.

În favoarea acestui proiect au votat reprezentanţii PSD, PNL, UNPR şi minorităţi, în timp ce deputaţii PDL au fost împotrivă, iar reprezentantul UDMR s-a abţinut.

Potrivit proiectului adoptat vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar suplimentar în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Deputaţii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral şi au introdus un amendament potrivit căruia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Comisia juridică a respins şi un amendament al PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici