Deputaţii au decis majorarea salariilor preoţilor

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legii privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, prin care au majorat cu 10% cuantumul sprijinului primit de clericii care nu au statut de demnitate publică şi cu 25 % sprijinul acordat clericilor din unităţile sărace.

611 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au decis majorarea salariilor preoţilor

Deputaţii au decis majorarea salariilor preoţilor (Imagine: Mediafax Foto)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 180 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de modificare a Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, potrivit căruia cuantumul salariului personalului clerical care nu deţine statut de demnitate publică este majorat cu 10%, iar sprijinul acordat preoţilor din mediul rural cu 25%.

Deputaţii au mărit şi indemnizaţiile primite de personalul din conducerea cultelor asimilate funcţiilor de demnitate publică, prin corelarea sumelor propuse de Senat cu prevederile OUG 10/2008, care prevede o majorare a indemnizaţiilor cu 4,5%.

Astfel, Patriarhul Daniel va încasa, după intrarea în vigoare a prevederilor acestui proiect votat de deputaţi, o indemnizaţie în valoare de 8.357 de lei, un arhiepiscop ajutor sau un mitropolit - 7.698 de lei, un arhiepiscop sau un şef de cult - 7.244 de lei, un episcop - 6.629 de lei, un episcop vicar sau un arhiereu-vicar - 6.342 de lei.

Deputaţii au fost de acord şi cu suplimentarea numărului maxim de posturi pentru pesonalul din conducerea cultelor, cu două locuri de mitropolit şi cinci de episcop.

Potrivit anexelor proiectului legislativ adoptat de plenul Camerei, deputaţii au decis ca sprijinul lunar la salarizarea personalului din conducerea cultelor şi unităţilor de cult, altul decât cel asimilat funcţiilor de demnitate publică, dar şi sprijinul acordat personalului clerical, să fie majiorat cu 10%. Pe lângă această majorare, deputaţii au aprobat şi majorarea cuantumului sprijinului lunar cu 4,5% începând cu luna aprilie, prevăzut de OUG 10/2008.

Astfel, un vicepreşedinte de uniune, un vicar administrativ sau general sau un prim rabin vor avea un sprijin lunar de 1.883 de lei, un secretar patriarhal, un inspector general bisericesc sau un vicar eparhial sau episcopal -1.635 de lei, în timp ce secretarii la Cancelaria Patriarhiei, consilierii, secretarii şi inspectorii eparhiali, exarhii şi protopopii vor primi câte 1.134 de lei. Stareţii şi egumenii vor încasa lunar un ajutor de la stat în valoare de 853 de lei, pe lângă salariu.

Un preot, diacon, rabin, imam sau oficiant de cult va primi un sprijin lunar de 843 de lei dacă are studii superioare şi deţine gradul I, cei cu gradul II vor primi 710 lei, iar debutanţii 634 de lei. Personalul clerical cu studii medii va primi un sprijin lunar cuprins între 586 şi 618 lei, în funcţie de gradul deţinut.

Deputaţii au mai decis majorarea posturilor clericale, cu cinci locuri de consilier eparhial şi nouă locuri la personalul clerical cu studii medii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici