Deputaţii, convocaţi pentru OUG privind pensionarea la 65 de ani a angajatelor din învăţământ

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, de la ora 16.00, în şedinţă pentru a prezenta şi distribui comisiilor de specialitate proiectul de aprobare a OUG care prevede că persoanele de sex femininin care lucrează în instituţiile de învăţământ se pot pensiona, opţional, la 65 de ani, în loc de 63.

264 afișări
Imaginea articolului Deputaţii, convocaţi pentru OUG privind pensionarea la 65 de ani a angajatelor din învăţământ

Deputaţii, convocaţi pentru OUG privind pensionarea la 65 de ani a angajatelor din învăţământ

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 3/2020 pentru completarea articolului 284 din Legea educaţiei naţionale a fost introdus, luni, pe ordinea de zi a şedinţei de plen, de către conducerea Camerei Deputaţilor.

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede că persoanele de sex femininin care lucrează în instituţiile de învăţământ se pot pensionare, opţional, la 65 de ani, în loc de 63. Ordonanţa transpune în lege o decizie a Curţii Constituţionale cu privire la vârsta de pensionare.

"Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art.284 din Legea nr.1/2011, în sensul reglementării exprese a dreptului personalului didactic de gen feminin, de a contiuna executarea contractului individual de muncă până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Totodată, pentru prevenirea oricăror dificultăţi în aplicare, dar şi pentru a asigura o egalitate de tratament între femei şi bărbaţi cu privire la înţelesul sintagmei „vârsta standard de pensionare", este clarificată aplicarea dispoziţiilor referitoare la menţinerea ca titular în funcţia didactică sau la reîncadrarea în funcţia de personal didactic, cu luarea în considerare a opţiunii pentru continuarea executării contractului de muncă, până la împlinirea de către femei a vârstei de 65 de ani", se arată în fişa proiectului de lege.

Termenul de depunere a amendamentelor este 28 ianuarie.

Raportul pe proiectul de lege va trebui depus pe 4 februarie.

Camera Deputaţilor este prim for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional în acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici