Deputaţii dezbat astăzi moţiunea simplă la adresa lui Eugen Teodorovici. Votul va fi dat miercuri

Camera Deputaţilor va dezbate, luni, de la ora 16.00, moţiunea simplă intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională” şi iniţiată de grupurile PNL, USR şi PMP la adresa ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici. Votul va fi dat în plenul de miercuri.

351 afișări
Imaginea articolului Deputaţii dezbat astăzi moţiunea simplă la adresa lui Eugen Teodorovici. Votul va fi dat miercuri

Deputaţii dezbat astăzi moţiunea simplă la adresa lui Eugen Teodorovici. Votul va fi dat miercuri

„Ne-aţi minţit, iar pentru asta trebuie să plecaţi din funcţia de ministru al Finanţelor. Ne-aţi amăgit că nu veţi introduce taxe noi în România, şi cu ce ne-am ales? Aţi spus una şi aţi făcut alta. Măsurile adoptate prin OUG 114/2018 îi lovesc cel mai tare exact pe cei pe care dumneavoastră v-aţi lăudat că vreţi să îi apăraţi: consumatorii români. Domnule ministru, la finalul anului trecut, România încă nu avea o proiecţie de buget pentru anul 2019. Ministerul condus de dumneavoastră încă aduna, de pe unde mai putea, bani pentru a închide, târâş-grăpiş, bugetul pe anul 2018. Nu exista nicio prognoză publică despre veniturile şi încasările pe anul 2019. Am văzut doar o poză în care câţiva politruci rupţi de realitate zâmbeau şi pretindeanu că fac bugetul ţării. Fără niciun calculator în faţă pentru a lucra sutele de pagini din buget”, arată partidele Opoziţiei în textul moţiunii simple.

Formaţiunile din Opoziţie îi reproşează lui Eugen Teodorovoci OUG 114/2018 fiscală care are efecte dezastruoase asupra românilor şi a băncilor.

„În întâmpinarea bugetului ce avea să fie anunţat abia în februarie 2019, aţi elaborat şi aţi semnat o infamă ordonanţă de urgenţă cu consecinţe dezastruoase – OUG 114/2018. Vreţi, cu lăcomie şi tupeu, să puneţi mâna pe banii românilor de la Pilonul II şi să faceţi pierduţi banii munciţi şi obţinuţi cu trudă şi sacrificii de cetăţenii acestei ţări, aruncându-i în găurile negre bugetare! Şi că tot veni vorba de lăcomie, aţi ales să insultaţi contribuabili la bugetul României numind taxa pe activele bancare, taxa pe lăcomie. Câtă lipsă de respect să ai, să taxezi într-una o economie care dă semne de picaj şi tu să fii cel care îi acuză pe ceilalţi de lăcomie?”, potrivit sursei citate.

De asemenea, parlamentarii PNL, USR şi PMP spun că ministrul Finanţelor vrea să transforme ANRE şi ANCOM într-o puşculiţă de miliarde de euro a PSD.

„Vreţi să transformaţi Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), din arbitrul pieţei de energie, într-o puşculiţă de partid de miliarde de euro, numai buni pentru interesele personale ale acestei guvernări. Acelaşi lucru vreţi să îl faceţi şi cu Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM). În final, efectele nefaste se vor sparge tot în capul consumatorului român, care nu va înţelege cum se va modifica tariful la care el îşi va procura energia electrică, nu va înţelege de ce îi va fi din ce în ce mai greu să se împrumute la bănci şi nu va înţelege de ce serviciile de telefonie şi de utilităţi se vor scumpi dar nu se vor îmbunătăţi”, arată sursa menţionată.

Aleşii Opoziţiei fac o trecere în revistă şi a reacţiilor negative cu privire la OUG 114 fiscală a BNR, BERD sau divizia Băncii Mondiale.

„Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială din cadrul BNR a considerat că această OUG afectează negativ întreg sectorul bancar al României şi au cerut abrogarea acestei OUG. Ministerul Energiei a cerut amânarea implementării măsurilor acestei OUG cu un an, după ce a semnat cot la cot cu Ministerul Finanţelor acest act normativ. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, au formulat o scrisoare comună în care îşi prezintă îngrijorările cu privire la adoptarea schimbărilor aduse de această OUG”, indică textul moţiunii.

Totodată, aceştia reamintesc şi despre faptul că unele companii din România au anunţat că amână investiţiile în zona Mării Negre, după adoptarea ordonanţei 114.

„Banca Centrală Europeană a transmis autorităţilor române că nu au respectat obligaţia de a o consulta în prealabil atunci când au adoptat OUG 114, încălcând prevederile art. 127 din Tratatul UE şi decizii ale Consiliului. O companie din domeniul exploatării gazelor naturale a anunţat amânarea investiţiilor din Marea Neagră şi şi-a micşorat investiţiile planificate pentru anul 2019, iar o alta a lăsat de înţeles că va acţiona România la Curtea de Arbitraj!”, precizează sursa citată.

„Domnule ministru, aţi luat parte, alături de domnul Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi de domnul Darius Vâlcov, consilierul doamnei premier Viorica Dăncilă, la distrugerea economiei româneşti! Sunteţi groparul capitalului românesc şi aţi împins această ţară spre sărăcie! Abrogaţi şi apoi plecaţi!”, au conchis partidele de Opoziţie.

După dezbaterea în plenul de luni, Camera Deputaţilor va vota, miercuri, moţiunea simplă prin care Opoziţia cere demisia ministrului Eugen Teodorovici. Tot în plenul de miercuri va fi dat votul şi asupra moţiunii simple la adresa ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici