Deputaţii UDMR au votat în cunoştinţă de cauza proiectele privind TVA şi pensiile mici

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor Mate Andras Levente a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că deputaţii Uniunii au dat un vot în cunoştinţă de cauză pentru iniţiativa privind reducerea TVA pentru alimentele de bază şi cea care prevede neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

25 afișări
Imaginea articolului Deputaţii UDMR au votat în cunoştinţă de cauza proiectele privind TVA şi pensiile mici

Deputaţii UDMR au votat în cunoştinţă de cauza proiectele privind TVA şi pensiile mici (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Mate Andras Levente a menţionat că, în lipsa liderului de grup, Olosy Gergely, el a fost cel care a condus grupul UDMR la dezbaterea celor două iniţiative legislative şi că le-a indicat deputaţilor Uniunii să voteze în favoarea celor două proiecte de acte normative.

El a afirmat că în coaliţie nu s-a discutat despre modul în care să se voteze la dezbaterea celor două iniţiative legislative şi nu a existat nicio discuţie în acest sens nici între liderii grupurilor PDL şi UDMR din Camera Deputaţilor.

"Între domnul Toader şi mine nu a fost nicio înţelegere pe aceste subiecte. Chiar m-am mirat că i-am văzut şi pe cei doi miniştri şi pe colegii mei de la PDL că au fost de acord, iar noi, în concordanţă cu ce am spus, că la alimente ar trebui să fie un alt nivel de TVA decât cel de 24 la sută, am decis să susţinem această iniţiativă", a arătat Mate Andras Levente.

În ceea ce priveşte votul dat referitor la neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei, liderul UDMR a spus că Uniunea a susţinut, chiar de la începutul sesiunii, că nu va mai accepta nici reducerea pensiilor, nici impozitarea pensiilor.

Pe de altă parte, Mate Andras Levente a arătat că deputaţii Uniunii aveau şi o obligaţie morală să susţină iniţiativa deputatului Mircea Giurgiu, care este din judeţul Cluj.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. În favoarea acestui proiect a votat şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

În punctele de vedere transmise Parlamentului, Guvernul preciza că nu susţine adoptarea proiectelor de lege.

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional şi urmează să fie transmise preşedintelui pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici