Deputaţii vor reveni la vechiul sistem de vot, cu verificarea cvorumului la fiecare lege. "Nu sunt specialist în IT, dar cred că este ca la un aparat de radio, la care vrei să schimbi frecvenţa şi învârţi un buton"

Liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor au convenit, marţi, asupra revenirii la asigurarea cvorumului la fiecare vot din plenul acestui for, urmând ca propunerile de modificare a procedurii să fie discutate şi în Comisia de regulament.

675 afișări
Imaginea articolului Deputaţii vor reveni  la vechiul sistem de vot, cu verificarea cvorumului la fiecare lege. "Nu sunt specialist în IT, dar cred că este ca la un aparat de radio, la care vrei să schimbi frecvenţa şi învârţi un buton"

Deputaţii vor reveni la vechiul sistem de vot, cu verificarea cvorumului la fiecare lege. "Nu sunt specialist în IT, dar cred că este ca la un aparat de radio, la care vrei să schimbi frecvenţa şi învârţi un buton" (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Înainte de a vota un proiect de lege, fie că vor vota "pentru", "împotrivă" sau se vor abţine, deputaţii vor trebui să-şi înregistreze prezenţa. Pentru realizarea acestei modificări, Camera Deputaţilor va trebui să modifice Regulamentul şi softul achiziţionat recent.

"Până marţi ( 8 martie n.r.) vom lua o decizie, care va fi discutată şi de Comisia de regulament, după care, raportul va fi prezentat plenului în şedinţa de miercuri, pentru a fi votat", au declarant surse participante la şedinţa liderilor de grupuri parlamentare.

Problema costului modificării softului nu a fost pusă în discuţie, sursele menţionate afirmând că, în mod normal, această modificare nu ar trebui să genereze costuri.

"Nu sunt specialist în IT, dar cred că este ca la un aparat de radio, la care vrei să schimbi frecvenţa şi învârţi un buton", au susţinut sursele.

În prezent, potrivit articolului 144 din Regulament, Camera Deputaţilor adoptă legi, hotărâri şi moţiuni simple în prezenţa majorităţii deputaţilor. Verificarea întrunirii cvorumului se dispune numai la şedinţele de vot final de către preşedinte, imediat înaintea votării, din proprie iniţiativă ori la cererea liderului unui grup parlamentar.

Modificarea sistemului de vot a fost supusă dezbaterii după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat ''o mână criminală'' care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici