Deputatul PDL Petru Movilă cere Guvernului suspendarea procedurii de insolvenţă în cazul Fortus

Deputatul PDL de Iaşi Petru Movilă a solicitat, miercuri, Guvernului să aprobe suspendarea procedurii de insolvenţă în cazul societăţii ieşene Fortus, urmând ca apoi unitatea să fie divizată, iar partea "sănătoasă" să fie privatizată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

13 afișări

Petru Movilă a precizat miercuri, într-un comunicat de presă, că solicită autorităţilor suspendarea pentru o perioadă de şase luni a procedurii de insolvenţă, acest lucru putându-se realiza prin-o hotărâre de Guvern. Deputatul PDL susţine că, ulterior, societatea Fortus ar trebui divizată, iar datoriile actuale ale societăţii să fie trecute pe una dintre societăţile nou înfiinţate.

"Una din societăţi, de exemplu Fortus 1, va prelua datoriile vechii firme Fortus, precum şi bunurile mobile şi imobile care nu fac parte din fluxul tehnologic al unităţii. Fortus 2 va avea în patrimoniu bunurile mobile şi imobile necesare desfăşurării în condiţii optime a fluxului de producţie. De asemenea, dacă din estimările vânzării patrimoniului societăţii Fortus 1 nu se pot acoperi datoriile vechii societăţi Fortus, atunci diferenţa va fi preluată de Fortus 2, plata acestui rest de datorii fiind eşalonată pe o perioadă de cinci ani", a afirmat Petru Movilă.

Deputatul ieşean consideră că suspendarea procedurii de insolvenţă pentru o perioadă de şase luni este necesară pentru realizarea divizării, a împărţirii patrimoniului şi a înscrierii la Oficiul Registrului Român a noilor firme rezultate din divizare.

Movilă susţine că procedura de insolvenţă ar trebui reluată după realizarea divizării numai în cazul societăţii care va prelua datoriile actuale, urmând ca, cealaltă societate să fie scoasă la privatizare.

"Pentru punerea în practică a acestei soluţii sunt necesare, însă, discuţii între premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor, preşedintele AVAS şi conducerea SC Fortus SA. Sper ca, în cel mai scurt timp, aceste întâlniri să aibă loc şi, dacă soluţia apare viabilă în faţa factorilor politici, să devină realitate", susţine deputatul PDL, în acelaşi comunicat.

Societatea Fortus SA din Iaşi a ocupat în anul 2008 primul loc pe judeţ în ceea ce priveşte nivelul datoriilor către stat, acestea ridicându-se la 168,9 milioane de lei.

Acţionarul majoritar al societăţii Fortus este AVAS, firma ieşeană aflându-se în procedură de insolvenţă, principalii creditori fiind ANAF şi AVAS.

Conducerea societăţii a declarat în repetate rânduri că lipsa lichidităţilor face ca procesul de producţie să fie îngreunat.

La rândul său, liderul sindical al societăţii Fortus Iaşi, Dumitru Mihăiliuc a declarat pentru MEDIAFAX că propunerea deputatului Petru Movilă poate reprezenta o soluţie pentru redresarea societăţii.

"S-a mai discutat pe această temă, dar nu s-a materializat nimic până acum. Aştept să văd paşi concreţi", a declarat Dumitru Mihăiliuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici