Deputatul PNL Mircea Roşca, vizat de DNA într-un dosar privind vânzarea unui teren la Azuga. Roşca ar fi cerut mită 20.000 de euro de la un om de afaceri. Procurorii cer aviz de arestare

Preşedintele PNL Prahova, deputatul Mircea Roşca, a fost citat să se prezinte, marţi, la DNA Ploieşti, într-un dosar în care este vizat şi liderul PNL Azuga, cei doi fiind suspectaţi că ar fi luat mită de la un om de afaceri căruia autorităţile locale i-au vândut un teren din Azuga. DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a deputatului.

1986 afișări
Imaginea articolului Deputatul PNL Mircea Roşca, vizat de DNA într-un dosar privind vânzarea unui teren la Azuga. Roşca ar fi cerut mită 20.000 de euro de la un om de afaceri. Procurorii cer aviz de arestare

Deputatul PNL Mircea Roşca, vizat de DNA într-un dosar privind vânzarea unui teren la Azuga (Imagine: www.cdep.ro)

UPDATE 17:19 - DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Mircea Roşca

 

DNA solicită aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Mircea Roşca - suspectat că în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel încât acesta să obţină terenuri în staţiune.

"În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Roşca Mircea, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în concurs a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată (4 acte materiale)", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a PNL, Roşca "a pretins de la un denunţător suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Popescu Gabriel Stelian şi asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a înlesni dobândirea unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului".

Din cei 20.000 de euro, Mircea Roşca a primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu - preşedintele PNL Azuga -, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro "au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean", susţine DNA

"Diferenţa de 4.000 euro (până la totalul de 20.000 - n.r.) a fost remisă de acelaşi inculpat secretarului Primăriei Azuga, Dumbravă Diana Camelia, în vederea îndeplinirii unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi care vizau desfăşurarea propriu zisă a procedurii de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a firmei denunţătorului", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, în perioada 2011-2014, acelaşi Mircea Roşca ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova, (Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat - Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de omul de afaceri Adrian Rotilă a unor contracte de achiziţii publice. În schimbul acestor "intervenţii", susţin procurorii anticorupţie, Roşca a primit de la Rotilă bani şi alte foloase (aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8).

Potrivit DNA, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că Mircea Roşca "a săvârşit în concurs două infracţiuni de corupţie, iar privarea lui de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal". "În acest sens, trebuie avută în vedere evaluarea în raport cu gravitatea faptelor săvârşite, persoana şi conduita inculpaţilor, reacţia opiniei publice, rezonanţa şi gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpatului şi natura faptelor de care este acuzat", explică anchetatorii.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, acuzat de dare de mită, şi Diana Dumbravă, secretara primăriei din acest oraş, acuzată de luare de mită.

Omul de afaceri Adrian Rotilă, vărul lui Mircea Roşca, care este acuzat de cumpărare de influenţă, a fost reţinut marţi şi va fi prezentat instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Roşca, Dumbravă şi Rotilă au fost audiaţi, marţi, la DNA Ploieşti. La ieşire, deputatul a declarat că este o situaţie "ridicolă" şi că cel care l-a denunţat pentru fapte de corupţie este un om cu probleme penale.

Mircea Roşca, în vârstă de 40 de ani, este membru al Partidului Naţional Liberal din 1997, iar din 2011 conduce filiala judeţeană Prahova a PNL, fiind deputat la primul mandat, ales în colegiul Valea Prahovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici