Deputatul PSD Anghel Stanciu, trimis în judecată pentru conflict de interese

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi, aceştia obţinând astfel venituri de peste 65.000 de lei.

458 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Anghel Stanciu, trimis în judecată pentru conflict de interese

Deputatul PSD Anghel Stanciu, trimis în judecată pentru conflict de interese (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a lui Anghel Stanciu, pentru două infracţiuni de conflict de interese, arată vineri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), într-un comunicat de presă.

Dosarul va fi judecat de magistraţii instanţei supreme.

Procurorii arată, în actul de sesizare a instanţei, că deputatul Anghel Stanciu a încheiat cu fiul său două contracte civile prin care acesta a fost angajat, în perioada 2007-2011, în cadrul biroului său parlamentar. Fiul lui Stanciu a obţinut, în baza celor două contracte, venituri de 38.945 de lei.

Totodată, Anghel Stanciu a angajat-o pe nora sa, în perioada 2008-2011, în baza unui contract civil, la biroul lui parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri de 26.934 de lei, au precizat procurorii.

În decembrie 2011, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate să facă cercetări în cazul deputatului Anghel Stanciu, după ce a constatat că acesta şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar din Iaşi.

ANI preciza atunci că fiul lui Stanciu, Anghel Cătălin, şi nora acestuia, Eleonora Maria, au fost angajaţi ca referenţi în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi, din 15 decembrie 2008 până la data sesizării Parchetului, perioadă în care ar fi obţinut beneficii de 53.868 de lei (aproximativ 12.500 de euro).

Potrivit Codului Penal, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".

Conform prevederilor Legii 161 din 19 aprilie 2003, "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici