Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus în Parlament iniţiativa privind castrarea chimică

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus, în Parlament, proiectul care prevede reducerea la jumătate a pedepselor pentru violatorii şi pedofilii care acceptă castrarea chimică şi interzice presei publicarea articolelor care instigă la violenţă cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie.

580 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus în Parlament iniţiativa privind castrarea chimică

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus în Parlament iniţiativa privind castrarea chimică

„În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimţământul său, de prevederile articolului 218 (Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora ”limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, se arată în proiectul de lege privind combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor, depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, la Senat.

Potrivit proiectului de lege, tratamentul de castrare chimică se efectuează în secţii specializate, în condiţii de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.

Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea castrării chimice încep numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, iar tratamentul se administrează numai după obţinerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog şi psihiatru.

Proiectul de lege interzice şi „publicarea de articole în presă sau prin intermediul reţelelor informatice ce implică acţiuni de instigare la violenţă cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 din Codul penal”.

Cătălin Rădulescu susţine, în expunerea de motive, că pedofilii şi violatorii trebuie să beneficieze de reabilitarea psihologică pentru că „au într-adevăr nevoie de ajutor în acest sens, dar trebuie să fie şi motivaţi prin faptul că pedepsele se reduc la jumătate dacă acceptă şi urmează tratamentul ce le va inhiba pornirile ce atentează la inviolabilitatea sexuală a unei persoane, inclusiv a minorilor”.

Costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice, susţine Rădulescu.

„Persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală şi considerate un pericol social riscă să se reîntoarcă în închisoare şi după ispăşirea pedepsei, dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le înăbuşi pornirile, iar costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice”, precizează deputatul PSD.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că va redepune în Parlament, această iniţiativa legislativă, afirmând că s-a dovedit încă o dată că intuiţia şi ”flerul” său politic sunt ”prea revoluţionare pentru unii”.

În martie 2014, un grup de 27 de parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu şi fostul premier Sorin Grindeanu, au propus, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor.

Nu este prima iniţiativă de acest fel din Parlament, un proiect similar a fost depus şi respins, în trecut, iniţiatori fiind parlamentari de la PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici