Der Spiegel: Guvernul Ponta riscă să nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Roşia Montană

Guvernul premierului Victor Ponta probabil nu va rezista în actuala formă lunile următoare, pe fondul disensiunilor din cadrul Uniunii Social-Liberale referitoare la proiectul Roşia Montană, comentează revista germană Der Spiegel, în ediţia online.

748 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Guvernul Ponta riscă să nu reziste disensiunilor pe tema proiectului Roşia Montană

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Acţiunile Guvernului României din ultimele două săptămâni sugerează cu certitudine o stare de neputinţă politică. (...) După primele proteste, preşedintele Traian Băsescu, care a fost permament un susţinător aprig al proiectului minier, a început să îl critice, aducând argumente privind protecţia mediului, afirmând că proiectul nu ar trebui să continue dat fiind că majoritatea românilor se opun. Imediat, premierul Victor Ponta a anunţat o procedură de urgenţă care, susţine el, ar opri proiectul odată pentru totdeauna", explică Der Spiegel.

"Ulterior, dat fiind că acţiunile Gabriel Resources au scăzut drastic, compania a ameninţat cu o acţiune în justiţie", avertizând că ar putea cere daune de până la patru miliarde de dolari. "Procedura de urgenţă propusă de Ponta a fost abandonată şi a fost creată o comisie care pare să permită direct supunerea proiectului de lege votului plenului Parlamentului, trecându-se peste decizii separate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Cu toate acestea, dat fiind că noua comisie nu este supusă obligaţiilor privind transparenţa şi dat fiind că Guvernul nu este dispus să comenteze evoluţia lucrurilor, situaţia actuală pare neclară", adaugă Der Spiegel.

"Orice s-ar întâmpla, este improbabil ca Guvernul României să supravieţuiască în următoarele luni în forma actuală. Apelurile pentru înlăturarea coaliţiei USL condusă de Ponta, ajunsă la putere cu promisiunea că va opri proiectul Roşia Montană, domină din ce în ce mai mult protestele de la Bucureşti. Între timp, coaliţia guvernamentală este din ce în ce mai şubredă, acum afirmând că este unită în abordarea privind proiectul, iar peste puţin timp riscând să se destrame din cauza disensiunilor", încheie Der Spiegel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici