Deşeuri de import. Europarlamentar: „România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”

  • În lipsa unor măsuri concrete, România riscă să devină groapa de gunoi a Europei, spune europarlamentarul PSD, Tudor Ciuhodaru.
  • Europarlamentarul este de părere că este nevoie de o altă abordare şi de măsuri concrete.
481 afișări
Imaginea articolului Deşeuri de import. Europarlamentar: „România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”

Importul deşeurilor. Europarlamentar: „România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”

Tudor Ciuhodaru propune un demers legislativ nou la nivel european pentru ca natura României şi viaţa fiecărui român să fie protejată.

„Vreau ca <importul> de gunoi să dispară! Motivaţiile acestui demers sunt clare. Prin <importul> actual de gunoaie din alte ţări europene suntem furaţi de trei ori: ni se distruge mediul - solul, aerul şi apa, ni se limitează locul de depozitare pentru deşeurile din ţară şi ni se plătesc nişte taxe nesemnificative pentru depozitare şi neutralizare(de 30-40 ori mai mici faţă de alte ţări) (cam 15 euro pe tonă faţă de 500 de lire)”, spune europarlamentarul, luni, pe Facebook.

Soluţia legislativă a lui Ciuhodaru, adresată Comisiei şi Parlamentului, prevede 3 lucruri pe care le consideră esenţiale: limitarea mobilităţii gunoiului între ţările membre UE; neutralizarea acestuia să aibă loc la nivelul fiecărei ţări şi pedepse drastice pentru cei care nu respectă această directivă.

„Legislaţia actuală permite importul de deşeuri în vederea valorificării. România este una dintre cele mai ieftine ţări unde deşeurile pot fi depozitate şi neutralizate. Recentul caz de la Constanţa (900 de tone de deşeuri!!!) este doar unul dintr-un lung şir de situaţii similare. Sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea şi ceci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia s-au înregistrat doar în ultimii doi ani”, aminteşte Tudor Ciuhodaru.

Europarlamentarul reaminteşte că, pe 15 aprilie, 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian.

„În lipsa unor măsuri concrete România riscă să devină groapa de gunoi a Europei”, avertizează Tudor Ciuhodaru.

CITEŞTE AICI: Şeful Gărzii de Mediu: Nu este zi în care să nu se încerce introducerea în ţară a deşeurilor

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici