Şeful Gărzii de Mediu: Nu este zi în care să nu se încerce introducerea în ţară a deşeurilor

  • Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susţine că în fiecare zi graniţele ţării sunt forţate pentru introducerea de deşeuri.
  • 90 de containere cu deşeuri au fost descoperite recent de autorităţile din Agigea,
682 afișări
Imaginea articolului Şeful Gărzii de Mediu: Nu este zi în care să nu se încerce introducerea în ţară a deşeurilor

Şeful Gărzii de Mediu: Nu este zi în care să nu se încerce introducerea în ţară a deşeurilor

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susţine că în fiecare zi graniţele ţării sunt forţate pentru introducerea de deşeuri. 

„Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în ţară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau făţişă, cu deşeuri pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deşeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute. Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă Bucureşti, vedem ca nişte straturi aşa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri. Vorbesc despre istoria noastră. Mergem la malul râurilor mari din jurul oraşelor şi aşa arată profilul de sol”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Acesta a dat exemplul celor 90 de containere cu deşeuri descoperite recent de autorităţi în Agigea, pe care „dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”.

„Neutralizarea unei tone de deseuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro, la noi o arunci pe groapă. Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o baslastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câştigi foarte mulţi bani”, a spus Berceanu.

Acesta susţine că este vorba de deşeuri periculoase, amestecate cu alte produse. „Sunt şi deşeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloţi, puşi în faţă cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, şi acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îţi trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu.

Acesta a precizat că această activitate este o „ameninţare la adresa siguranţei naţionale” şi că „odată introduce deşeurile pe teritoriul României, nu le mai poţi scoate, trebuie să te descurci cu ele”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici